Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο το χθεσινό «άλμα» της Wall Street, η ανακοίνωση των φθινοπωρινών προβλέψεων από την Κομισιόν και το οικονομικό outlook του ΔΝΤ για την Ευρώπη. SocGen, Lenovo, UniCredit δημοσίευσαν κέρδη τρίτου τριμήνου. Ανοδικά το ευρώ.

Αντίθετα πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές τις μεσημεριανές ώρες, μετά την πιο θετική έναρξη συνεδρίασης το πρωί. 

Χαμηλότερα κατά 0,2% κινείται ο DAX στη Φρανκφούρτη, ανοδικά ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,4% , υποχωρεί 0,15% ο CAC στο Παρίσι.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο χάνει 0,6%.

Στις ενδιάμεσες εκλογές της Τετάρτης, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ οι Ρεμπουμπλικανοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία».

Παρά την ικανοποίηση Τραμπ, αναλυτές σημειώνουν ότι η ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, τους δίνει την δυνατότητα να «μπλοκάρουν» την ατζέντα του Αμερικανού προέδρου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της. Σύμφωνα με αυτές, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει κινδύνους από τις αμερικανικές οικονομικές πολιτικές, τους ασαφείς όρους του Brexit και τις αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας.

Σημειώνει ότι η ευρωζώνη θα έχει ανάπτυξη 2,1% φέτος, μετά το 2,4% του 2017, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας. Η επιβράδυνση θα συνεχιστεί και του χρόνου, όπου αναμένεται ανάπτυξη κατά 1,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του 2%. Το 2020 κατεβάζει περαιτέρω τόνους με επέκταση κατά 1,7%, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ίδια τάση αναμένεται για την ΕΕ των 27, με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,2% το 2018, 2,0% το 2019 και 1,9% το 2020.

Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρώπης καθοδικά το 2018 και 2019, από 2,8% το 2017 στο 2,3% το 2018 και 1,9% το 2019.

Οι προοπτικές της Ευρώπης κινδυνεύουν από το πιο ταραχώδες εξωτερικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει εμπορικές εντάσεις και πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της Ευρώπης.

Το εξωτερικό περιβάλλον έχει γίνει λιγότερο υποστηρικτικό και αναμένεται να γίνει ακόμη περισσότερο το 2019, λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ζήτηση, των εμπορικών εντάσεων και των υψηλότερων τιμών ενέργειας, τονίζει.

Στο εταιρικό μέτωπο, αύξηση 32% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η Societe Generale, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη ήταν 1,23 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 932 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας σε assets δημοσίευσε 9,6% ετήσια άνοδο στα καθαρά τραπεζικά έσοδα, φτάνοντας τα 6,53 δισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τα 896 εκατ. με καθαρά τραπεζικά έσοδα 6 δισ. 

Αυξήθηκαν 21% τα καθαρά κέρδη της Lenovo το δεύτερο τρίμηνο χρήσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με στήριξη από τα υψηλότερα έσοδα των υπολογιστών και των smartphones. 

Η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε καθαρά κέρδη 168 εκατ. δολάρια από 139 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν 14%, φτάνοντας τα $13,38 δισ.

Υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου της UniCredit σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Εφτασαν στα 29 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αρνητική κίνηση, από τα 2,82 δισ. πέρυσι, όταν η τράπεζα δημοσίευσε κεφαλαιακά κέρδη λόγω της πώλησης της Pioneer.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επιβάρυνση ύψους 846 εκατ. το τρίμηνο, που σχετίζεται το μερίδιο της στη YapiKredi, μία τούρκικη τράπεζα. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 875 εκατ. ευρώ, από 835 εκατ. πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v