Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, με την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ρίχνει το δολάριο. Στο προσκήνιο και τα εταιρικά κέρδη. Υψηλότερα η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο.

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,9% ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται ανοδικά κατά 1%. Ενισχύεται 0,9% και ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υψηλότερα κατά 1,3%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ καταγράφει μεγαλύτερα κέρδη (+1,6%).

Με ήπια άνοδο αντιδρούν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο και προεξοφλημένο από τις αγορές, ωστόσο το αδιέξοδο προκαλεί κάποια αβεβαιότητα για τους επενδυτές.

Στα δύο χωρίζεται για μια ακόμα φορά το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς οι Δημοκρατικοί φαίνεται να παίρνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι όμως διατηρούν τη Γερουσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να αποσπάσουν 24 έδρες και μέχρι στιγμής εξασφαλίζουν 176 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων έναντι 168 των Ρεπουμπλικάνων. Απομένουν να καταμετρηθούν ακόμα 218 έδρες. Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν 51 έδρες έναντι 42 των Δημοκρατικών.

Την ίδια ώρα, οι αγορές αξιολογούν και τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Ενισχύει το outlook για το 2018 η Adidas, καθώς η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι αναμένει καθαρά κέρδη μεταξύ 1,66 δισ. και 1,72 δισ. ευρώ. Πρόκειται για άνοδο 16% με 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο ήταν 5,87 δισ. σημειώνοντας αύξηση κατά 8%. Το λειτουργικό κέρδος ενισχύθηκε 13% στα 901 εκατ. ευρώ.

Επιβεβαιώνει το guidance η BMW, αν και δημοσίευσε χαμηλότερα καθαρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, δεχόμενη πλήγμα από τις επιπτώσεις εφαρμογής νέων προτύπων όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στο 1,88 δισ. ευρώ από 1,82 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων σημείωσαν αρνητική κίνηση κατά 27%, στο 1,75 δισ. από 2,38 δισ.

Από άποψη δεδομένων, καλύτερα από τις προβλέψεις κινήθηκε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ενισχύθηκε κατά 0,2%, ξεπερνώντας την εκτίμηση δημοσκόπησης του Reuters που έκανε λόγο για αύξηση  0,1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, αποδυναμώνεται το δολάριο, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην απόκτηση ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Δημοκρατικό Κόμμα. Το γεγονός οδηγεί στην ενδυνάμωση του κόμματος με εξουσίες που θα μπορούν να μπλοκάρουν την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,33% στα 95,75. Το δολάριο χάνει 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία στο €1,1456 δολάριο.

Απώλειες και σε σχέση με τη στερλίνα (-0,24%), στο £1,313 δολάριο. Έναντι του γεν το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,32%, στα 113,07 γεν ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v