Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Στο προσκήνιο το άλμα στις τιμές πετρελαίου (+2%), μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για περικοπές στον εφοδιασμό από τον Δεκέμβριο. Ακύρωσε έκτακτο υπουργικό η Τερέζα Μέι. Υποχωρεί 0,6% το ευρώ, φτάνοντας στο $1,1263.

Σε αρνητικό έδαφος περνούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, μετά τη θετική έναρξη συνεδρίασης. Εξαίρεση το Λονδίνο, όπου ο FTSE 100 κερδίζει 0,3%, όπως και η Μαδρίτη (+0,1%).

Στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,2%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,3%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,7%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί 0,14%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι τιμές πετρελαίου, που παίρνουν την ανηφόρα σήμερα με (+2%), καθώς η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε περικοπές στον εφοδιασμό από τον Δεκέμβριο -ένα μέτρο που έχει στόχο να βάλει φρένο στην πτώση των τιμών.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε την Κυριακή ότι οι περικοπές στην τροφοδοσία της αγοράς θα φτάσουν τις 500.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα. Ο ΟΠΕΚ δεν βλέπει συντονισμένες μειώσεις από τα μέλη του, τόνισε ο Khalid al-Falih.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, το βλέμμα παραμένει στραμμένο στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να ακυρώσει το σχέδιο της για έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα με θέμα την έγκριση της συμφωνίας που εισηγείται για το Brexit, σύμφωνα με τον Ιndependent.

Το περίγραμμα της συμφωνίας ενδέχεται να μην είναι έτοιμο πριν από την Τρίτη το νωρίτερο, κάτι που καθιστά ολοένα λιγότερο πιθανό να συγκληθεί εντός του Νοεμβρίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση της συμφωνίας, κατά το δημοσίευμα, που επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Παραμένοντας στα ευρωπαϊκά νέα, κατά 0,4% προβλέπεται να αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας. Η ανάγνωση υποδηλώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει στάσιμη σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά περίπου 0,8% το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του 1,7% που έχει θέσει η κυβέρνηση Μακρόν.

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης στην Κίνα επανέφεραν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει απώλειες 0,64%, με την ισοτιμία στο 1,1263 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v