Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άνοδος άνω το 1% για τον δείκτη DAX 30 στη Φρανκφούρτη. Άλμα για τη στερλίνα μετά την καταρχήν συμφωνία για Brexit. "Βουτιά" 4,5% για το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Brexit, στον ιταλικό προϋπολογισμό καθώς και τις νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Καταρχήν συμφωνία για το Brexit φαίνεται να υπάρχει μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε.

Ειδικότερα, η Τερέζα Μέι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο σε μια ιστορική συνάντηση για το Brexit, μετά την προκαταρκτική συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα σύμφωνο αποχώρησης από το μπλοκ.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές στην προσφορά πετρελαίου.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου το 2019, καθώς η Παγκόσμια Οικονομία επιβραδύνεται και η προσφορά των ανταγωνιστών Παραγωγών αυξάνεται ταχύτερα του αναμενόμενου.

Η τιμή του αργού «βουλιάζει 4,5% στα 57,22 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, η Ιταλία έχει περιθώριο να καταθέσει τον νέο προϋπολογισμό για το 2019 στην Κομισιόν έως το τέλος της ημέρας.

Νωρίτερα, τo ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το σχέδιο της Ιταλίας για αύξηση των δαπανών ενέχει «σημαντικά» ρίσκα.

Στην ετήσια αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας που δημοσίευσε την Τρίτη, το ΔΝΤ τονίζει ότι «η Ιταλία πρέπει να κατευνάσει οποιαδήποτε ανησυχία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Το Ταμείο υποστηρίζει πως οποιαδήποτε βραχυχρόνιο όφελος από τη δημοσιονομική τόνωση ενδέχεται να αντισταθμιστεί από τον «σημαντικό κίνδυνο» μιας απότομης επιδείνωσης.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις -24,1 μονάδες το Νοέμβριο, μετά την «προσγείωση» του στο επίπεδο των -24,7 τον προηγούμενο μήνα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί χαμηλότερα, στο -25.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες εκτιμήσεις υποχώρησε στις 58,2 μονάδες από 70,1 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει υψηλότερα, στις 65 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, απότομη πτώση στα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε ότι είχε η Bayer, κυρίως λόγω έκτακτου κέρδους που είχε καταγραφεί την προηγούμενη χρονιά, την ώρα που ο αριθμός των αγωγών σχετικά με τη γλυφοσάτη αυξάνονται.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, τα κέρδη μετά τους φόρους για τη γερμανική εταιρεία κατασκευής χημικών ήταν 2,89 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 3,88 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 9,91 δισ. από 8,03 δισ. την προηγούμενη χρονιά.

Η Bayer είχε κέρδη προ φόρων ύψους 3,12 δισ. από την πώληση διάφορων assets στη BASF, οδηγώντας τα κέρδη προ φόρων και τόκων σε τριπλασιασμό –στα 4,42 δισ.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,67% στις 364 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο 0,01% στις 7.053 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,3% στις 11.472 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 5.101 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,76% στις 9.145 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 19.145 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,1% στα 1.204 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,1295 δολ. από 1,1219 την προηγούμενη μέρα και η στερλίνα "άλμα" 1,4% στο 1,3035 δολ. μετά την καταρχήν συμφωνία για Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v