Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο σε Brexit και Ιταλία

Στο προσκήνιο η πτώση της Wall και οι πιέσεις στον τεχνολογικό τομέα. Προειοδοποιήσεις από προμηθευτές της Apple για μείωση των παραγγελιών. Στο τέλος του παιχνιδιού οι διαπραγματεύσεις, τονίζει η Μέι. Σήμερα, λήγει η διορία για την ιταλική απάντηση στην Κομισιόν.

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, μετά τις ισχυρές πιέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,6%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο επίσης κατά 0,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,5%. 

Θετικά κινείται ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη (+0,3%), ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί 0,12%.

Στις ΗΠΑ οι μετοχές δέχθηκαν πλήγμα από την πτώση της Apple (-5%). Ενας από τους προμηθευτές της τεχνολογικής εταιρείας - η Lumentum Holdings - ανακοίνωσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της είχε ζητήσει να μειώσει τις παραγγελίες των προϊόντων της.

Ακόμη δύο προμηθευτές της εξέδωσαν προειδοποιήσεις που υποδήλωναν αδυναμία στις πωλήσεις iPhones. Το γεγονός τροφοδότησε με φόβο τον τεχνολογικό τομέα και επιβάρυνε και το ασιατικό trading.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά και τις τιμές πετρελαίου, μετά τα νέα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως είπε, ο ΟΠΕΚ δεν πρέπει να μειώσει την παραγωγή του για να στηρίξει την αγορά. Οι τιμές του αργού υποχωρούν 1% την Τρίτη.  

Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο σε Βρετανία και Ιταλία

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μία προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το τελικό στάδιο των συνομιλιών αποδεικνύεται «πάρα πολύ δύσκολο», τόνισε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

«Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση μας έχουν σήμερα φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού» είπε η Τερέζα Μέι σε ομιλία της τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, η Ρώμη έχει διορία μέχρι σήμερα για να υποβάλει νέο προϋπολογισμό για το 2019 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο εταιρικό μέτωπο, ενισχύθηκαν τα οργανικά κέρδη της Vodafone το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Η εταιρεία βάζει νέους στόχους περικοπών κόστους, «παγώνει» το προμέρισμα ενώ εργάζεται για να μειώσει το χρέος.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών γύρισε σε λειτουργική επιβάρυνση ύψους 2,07 δισ. ευρώ για τους έξι μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με τα 2,01 δισ. κέρδους το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε απώλεια από την πώληση της Vodafone India, όπως ενημέρωσε η επιχείρηση.

Από άποψη δεδομένων, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός επιβεβαιώθηκε στο 2,4% τον Οκτώβριο στη Γερμανία. Ηταν ο πιο υψηλός των τελευταίων έξι ετών. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,5%, επιβεβαιώνοντας ότι οι τιμές έφτασαν στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v