Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά την αβεβαιότητα του Brexit

Στο προσκήνιο η συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και η πρόταση μομφής κατά της Μέι. Ενισχύεται η στερλίνα. Ενδιαφέρον και για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, μετά τα σχόλια Τραμπ για την επιθυμία του Πεκίνου να κλείσει εμπορική συμφωνία.

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,4%, στη Φρανκφούρτη κέρδη για τον DAX 0,6%, στο Παρίσι o CAC σημειώνει θετική κίνηση 0,6%, όπως και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,6%.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο καταγράφει μεγαλύτερα κέρδη κατά 1,2% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 0,8%.

Την παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 προτείνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να πάει μετά από τις επόμενες εκλογές την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων προς το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τα μεγάλα ποσά πληρωμών προς τις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια του Μισέλ Μπαρνιέ έρχονται την ώρα που η βρετανίδα πρωθυπουργός δίνει μάχη για να περάσει το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit και να κρατηθεί στη θέση της, προειδοποιώντας ότι η αντικατάσταση της ενέχει τον κίνδυνο καθυστέρησης της εξόδου από το μπλοκ.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη της στο Sky News, ότι πιθανή ανατροπή της θα κινδύνευε να καθυστερήσει το Brexit και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από μια κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων.

Όπως σημείωσε, οι επόμενες επτά ημέρες στη διαδικασία του διαζυγίου θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. 

Η στερλίνα σήμερα κινείται ανοδικά κατά 0,19%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2858 δολάριο.

O πρόεδρος της Nissan Motor, Carlos Ghosn (και στέλεχος της Renault) δέχεται ερωτήσεις από τους εισαγγελείς του Τόκιο, λόγω υποψίας ότι παραποίησε οικονομικές εκθέσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ιαπωνική εταιρεία σημείωσε ότι ο πρόεδρος της είχε χρησιμοποιήσει χρήματα της εταιρείας για προσωπική χρήση και ότι έχει κάνει έρευνα για πιθανές ακατάλληλες πρακτικές του Ghosn και του διευθυντή Greg Kelly, για αρκετούς μήνες.

Ανέφερε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει την άμεση αποχώρηση του Ghosn από τη θέση του προέδρου. Οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi, ο Ghosn, που έχει οδηγήσει την εταιρεία σε ανάκαμψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, διασώζοντας τη από τα πρόθυρα χρεοκοπίας, συμμετέχει οικειοθελώς στη διαδικασία για τις φερόμενες παραβιάσεις οικονομικών και συναλλαγματικών διατάξεων.

H μετοχή της Renault υποχωρεί 5% λόγω της είδησης. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές παρακολουθούν τις σινοαμερικανικές σχέσεις, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είπε την Παρασκευή ότι η Κίνα θέλει «να κλείσει συμφωνία» εμ τις ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v