Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο των επενδυτών η ιταλική απάντηση στην Κομισιόν και οι αμετάβλητες προβλέψεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η συμφωνία για το Brexit, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου.

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές μετοχές τις μεσημεριανές ώρες, μετά τις αρνητικές κινήσεις στο πρωινό trading.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,5% μετά την πτώση κατά 1% το πρωί, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,6% μετά τις απώλειες άνω του 1%.

Στο Παρίσι ο CAC σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,3% μετά την πρωινή πτώση (-1,5%), όπως και ο πανευρωπαϊκός δείκτης (+0,1%).

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται σταθεροποιητικά μετά το πρωινό ξεκίνημα του μείον 1,8% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,3%.

Στο ιταλικό μέτωπο, κορυφώνεται η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με του 10ετούς να φτάνει στο 3,54%, δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα από χθες. Το spread με το γερμανικό αντίστοιχο φτάνει τις 315 μονάδες βάσης.

Στο προσκήνιο και οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.  Η Τερέζα Μέι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο σε μια ιστορική συνάντηση για το Brexit, μετά την προκαταρκτική συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύμφωνο αποχώρησης από το μπλοκ των 28. Αναμένεται να συνεδριάσει στις 2:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Αν και το κείμενο της συμφωνίας έχει οριστικοποιηθεί, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες αν υπάρξουν ενστάσεις από το Λονδίνο ή από άλλα κράτη μέλη.

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε η οικονομία στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2% στην ευρωζώνη των 19 χωρών-μελών και κατά 0,3% στην ΕΕ των 28, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ηταν ο πιο χαμηλός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ υποχώρησαν οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η ανάπτυξη επιβραδύνεται μετά και την επιβολή νέων προτύπων όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το βλέμμα στρέφεται και στις τιμές πετρελαίου. Το αργό έκανε βουτιά 7% χθες, με τις ανησυχίες για μειωμένη παγκόσμια ζήτηση να προκαλούν φόβους στις αγορές.

Και σήμερα οι τιμές κινούνται αρνητικά, επεκτείνοντας τις απώλειες τους. Το αμερικανικό αργό χάνει 0,5% και διαμορφώνεται στα 55,41 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με πτώση 0,23% καταλήγει στα $65,32.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v