Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ανοδικό διάλειμμα της Τρίτης. Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές παρά τον θετικό αντίχτυπο από την καταρχήν συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε. για το Brexit.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υποσχέθηκε ότι "η Βουλή θα λάβει μία σωστή ανάλυση της όποιας συμφωνίας για το 'Brexit', μόλις αυτή οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να κλείνει εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο Κόσμο, μετά την έξοδό του από το Μπλοκ".

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Παράλληλα, ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου μετά από 12 μέρες πιέσεων. Σήμερα η τιμή του αργού WTI ενισχύεται 1,4% στα 56,46 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ετήσια βάση, σημείωσε άνοδο κατά 0,9%.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ υποχώρησαν οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η ανάπτυξη επιβραδύνεται μετά και την επιβολή νέων προτύπων όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,6% στις 362 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.033 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 11.412 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 5.068 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,42% στις 9.106 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 19.077 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,2% στα 1.203 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1310 δολ. από 1,1290 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v