Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη βρετανική πολιτική σκηνή και η «επανάσταση» των Τόρις για τη συμφωνία του Brexit. Βουτιά 1,2% για τη στερλίνα. Κίνα και ΗΠΑ παίρνουν μάλλον τα μέτρα τους για αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης.

Σε αρνητικό έδαφος περνούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά τη βροχή παραιτήσεων από το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται καθοδικά κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,1%.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει 0,4% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,2%.

Τέσσερις από τους υπουργούς της Βρετανίας - και μία σύμβουλος - παραιτήθηκαν σήμερα, διαφωνώντας με το σχέδιο της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ.

Πρόκειται για τον Ντομινίκ Ράαμπ, υπουργό αρμόδιο για το Brexit, την υπουργό Εργασίας Esther McVey, τον υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία,  Σέλις Βάρα και την κατώτερη υπουργό (junior minister) αρμόδια για το Brexit, Suella Bracerman

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας και αυτή τις ίδιες ανησυχίες.

Σε υψηλότερο επίπεδο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, εν μέσω ενδείξεων πως η Κίνα και οι ΗΠΑ ίσως λαμβάνουν μέτρα για αποκλιμάκωση της εμπορικής τους διαμάχης, ενώ συνεχίζεται η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών εν μέσω ανησυχιών για υπερπροσφορά.

Αμερικανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες στο Reuters πως η Κίνα έστειλε απάντηση στις αμερικανικές απαιτήσεις για εμπορική μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Στην αγορά συναλλάγματος, βουτιά κάνει η στερλίνα, μετά τις παραιτήσεις των βρετανών υπουργών. Με πτώση 1,2% καταλήγει στο $1,2829.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v