Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Βρετανία

Στο προσκήνιο οι φόβοι για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση. Σταθεροποιείται η στερλίνα μετά τις χθεσινές απώλειες. Σε υψηλό έξι ετών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Χαμηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 χάνει 0,6%, στη Φρανκφούρτη ο DAX επίσης κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC 0,5%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,4%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 0,3%.

Η αγορά επικεντρώνεται στο Brexit, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Η βρετανική λίρα κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2016 έναντι του ευρώ, μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. 

Την Παρασκευή το πρωί, η στερλίνα είναι αμετάβλητη έναντι του ευρώ, στο €1,1280 ενώ κινείται ανοδικά έναντι του δολαρίου (+0,2%), με την ισοτιμία στο $1,2801.

Στο μέτωπο των δεδομένων, με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με οδηγό τις τιμές ενέργειας, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την Ενέργεια και τη διατροφή, αναθεωρήθηκε καθοδικά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε 2,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο μετά την άνοδο κατά 2,1% τον Σεπτέμβριο και 2% τον Αύγουστο. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2012.

Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,2% σε συμφωνία με τις προσδοκίες, σημειώνοντας όμως επιβράδυνση από την άνοδο κατά 0,5% του Σεπτεμβρίου.

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Τα μέτρια κέρδη ήρθαν μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Nvidia Corp. τα οποία είχαν παρασύρει τον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εταιρεία προβλέπει χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v