Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Κέρδη σε Λονδίνο και Μιλάνο. Οριακή πτώση για τον δείκτη DAX 30 στη Φρανκφούρτη. Ανακάμπτει το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο της δήλωσης του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ ότι τα επιτόκια βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το «ουδέτερο επίπεδο».

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι μια άτακτη φυγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έθετε υπό ισχυρή πίεση την οικονομία και το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Νωρίτερα σήμερα, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «κάποιοι βουλευτές θέλουν να καθυστερήσουν το Brexit, αλλά από όσο με αφορά, φεύγουμε τον Μάρτιο, ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι μία προσπάθεια για να ματαιωθεί η έξοδος από την ΕΕ». Και πρόσθεσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή είναι η συμφωνία».

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην διάσκεψη των G20 που θα λάβει χώρα στην Αργεντινή το Σαββατοκύριακο. Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα είναι στο επίκεντρο της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγκ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, την καθοδική του πορεία συνέχισε και το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη. Η «καλή είδηση» είναι ότι υποχώρησε λιγότερο από ότι αναμενόταν.

Το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ διολίσθησε στις 109,5 μονάδες το Νοέμβριο από 109,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 109 μονάδες. Η άνοδος της αισιοδοξίας στη βιομηχανία συγκράτησε την πτώση.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στη Γερμανία –εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- διαμορφώθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 2,3%, ενώ τον Οκτώβριο είχε φτάσει στο 2,4%. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Το κτίριο της Deutsche Bank, που περιλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία της στη Φρανκφούρτη, ερευνάται από Εισαγγελείς, εν μέσω έρευνας για ξέπλυμα χρήματος", σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 170 Εισαγγελείς, Αστυνομικοί και Φορολογικοί Επιθεωρητές συμμετέχουν στην έρευνα.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,2% στις 358 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,49% στις 7.038 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,01% στις 11.298 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 5.006 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,04% στις 9.098 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 19.159 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1% στα 51,74 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.232 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1389 δολ. από 1,1368 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v