Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 1% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στο επίκεντρο το εμπόριο και το Brexit. Υποχωρεί το ευρώ. Σε νέο χαμηλό 20 μηνών η στερλίνα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με ώθηση από τις τελευταίες εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ειδικότερα, ο κινέζος αντιπρόεδρος Τσιου Χε επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και τον εμπορικό Αντιπρόσωπο Ρόμπερτ Λάιτθαιζερ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Πίσω στην Ευρώπη, πολιτική ένταση επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Brexit. Σημειώνεται, ότι η αναβολή της ψηφοφορίας οδήγησε τη στερλίνα σε χαμηλό 20 μηνών.

Επιπλέον, την υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ θα αναζητήσει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit, κάνοντας μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για την αποφυγή μίας «άτακτης» εξόδου από το μπλοκ, σύμφωνα με το Reuters.

Στο μεταξύ οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος έχουν συγκεντρώσει 48 επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του Sky News.

Στο ευρωπαϊκό νότο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, σε μία προσπάθεια να μην εφαρμοστούν κυρώσεις που θα κρατούσαν την Ιταλία υπό παρατεταμένη πίεση στις Αγορές.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο στη Γερμανία, σύμφωνα με το ερευνητικό Ινστιτούτο "ZEW". Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου προετοιμάζεται να είναι αδύναμη και υπογραμμίζει τους κινδύνους για τις εξαγωγές από το "Brexit" και τη Παγκόσμια εμπορική διαμάχη.

Ο δείκτης έδειξε ότι το κλίμα ενισχύθηκε, φτάνοντας στις μείον 17,5 μονάδες, από μείον 24,1 το Νοέμβριο. Δημοσκόπηση του πρακτορείου προέβλεπε ότι θα φτάσει χαμηλότερα, στις μείον 25.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,53% στις 344 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,27% στις 6.806 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,49% στις 10.780 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,35% στις 4.806 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,87% στις 8.735 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 18.591 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,8% στα 51,92 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,1% στα 1.248 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1324 από 1,1357 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα η στερλίνα υποχωρεί σε νέο χαμηλό 20 μηνών σε σχέση με το δολάριο στο 1,2515 από 1,2561 την Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v