Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη 7,3% για τη μετοχή της WPP. Ανακάμπτει η στερλίνα. Η αγορά επικεντρώνεται στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Στο προσκήνιο, Brexit, Κίτρινα Γιλέκα, ιταλικός προϋπολογισμός και η δικαστική περιπέτεια της CFO της Huawei.

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου –ΗΠΑ και Κίνα- δείχνουν να προχωρούν στην επόμενη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συζήτησαν για τον οδικό χάρτη των συζητήσεων τους για το εμπόριο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα που άπτονται του εμπορίου (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

«Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις προκειμένου να θέσουν σε ισχύ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στη συνάντησή τους, και να προωθήσουν το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη για την επόμενη φάση της διαδικασίας των διαβουλεύσεών μας για την οικονομία και το εμπόριο», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Ο βασικός τομέας των πρώτων υλών της Ευρώπης - που έχουν βαριά έκθεση στην Κίνα - είναι στην κορυφή της απόδοσης, με κέρδη άνω του 2,5%, εν μέσω ελπίδων για εμπορική συμφωνία Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Την ίδια ώρα, το κλίμα ενισχύει ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα στο 15% από το τρέχον 40%.

Στο βρετανικό μέτωπο, στο προσκήνιο είναι το Brexit, μετά την απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού να αναβληθεί η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία με την ΕΕ. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 1,6%.

«Αν ψηφίζαμε αύριο, η συμφωνία θα απορριπτόταν με μεγάλη διαφορά», παραδέχθηκε η επικεφαλής των Τόρις στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφερόμενη στο κείμενο που συμφωνήθηκε έπειτα από 18 μήνες κοπιωδών διαπραγματεύσεων.

Στο γαλλικό μέτωπο, ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή των Γάλλων πολιτών, λέγοντας πως οι τελευταίοι 18 μήνες δεν αποδείχθηκαν αρκετοί για να γιατρευτούν παθογένειες 40 ετών. 

Υπογράμμισε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αυξήσει το βασικό μισθό κατά 100 ευρώ το μήνα μετά τον Ιανουάριο. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα καταργηθεί η αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2000 ευρώ τον μήνα. 

Επισήμανε επίσης ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο αλληλεγγύης για τις μεγάλες περιουσίες, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 2%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 1,9%.

Στο ιταλικό μέτωπο, έτοιμη να δεχθεί έλλειμμα 1,95% στον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά είναι η Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάννι Τρία, ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος στο 2%, έτσι ώστε να υπάρξει συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες και να αποφευχθεί μία πειθαρχική διαδικασία. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ανοδικά κατά 1,5% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 1,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 2%.

Στα εταιρικά νέα, ο όμιλος WPP σχεδιάζει να δαπανήσει 300 εκατ. βρετανικές λίρες ($382 εκατ.) τα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο την επιστροφή του μεγαλύτερου διαφημιστικού ομίλου του κόσμου στην ανάπτυξη, μειώνοντας τον αριθμό των γραφείων του και κάνοντας περισσότερες προσλήψεις στη Νέα Υόρκη. Oπως ενημέρωσε, θα κόψει 2.500 θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια. Η μετοχή της ενισχύεται 7,3%.

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου στο Βανκούβερ του Καναδά, με θέμα τον ορισμό εγγύησης για την οικονομική διευθύντρια της HuaweiMeng Wanzhou, που συνελήφθη με κατηγορίες για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση της.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα, καθώς ο δικαστής ήθελε να ακούσει περισσότερα για το ζήτημα του εγγυητή, που θα αναλάβει την ευθύνη για τη δράση της Meng, εάν αφεθεί ελεύθερη.

Ο δικηγόρος της Meng, David Martin, δήλωσε στο δικαστήριο ότι συσκευές επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας θα εξασφαλίσουν ότι η Meng δεν θα φύγει από τη χώρα και πρότεινε εγγύηση ύψους 15 εκατ. δολαρίων Καναδά (11,3 εκατ. δολαρίων), καθώς και τον σύζυγό της ως εγγυητή.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα κινείται ανοδικά κατά 0,18%, στο 1,2583 δολάριο. Κέρδη 0,1% για το ευρώ, στο $1,1371.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v