Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές

Τη μεγαλύτερη πτώση από το δημοψήφισμα του Brexit το 2016 σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Σε «bear market» ο γερμανικός δείκτης DAX 30. "Βουτιά" 4,3% για το πετρέλαιο.

Η πιθανή νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας οδήγησε σε βαθύ κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 3,10% στις 343 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,58% στις 6.674 μονάδες, ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,48% στις 10.810 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 3,32% στις 4.780 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 2,75% στις 8.764 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 3,54% στις 18.643 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό χρηματιστήριο υποχώρησε σε επίπεδα «bear market» καθώς πλέον βρίσκεται 21% χαμηλότερα από το υψηλό στα τέλη Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής Huawei, Ουάνγκζου Μενγκ στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, προκάλεσε έντονες ανησυχίες ότι θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο.

Παράλληλα, πίσω στην Ευρώπη, η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει σήμερα Πέμπτη μια τελική εκτίμηση του κόστους των βασικών μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019.

«Μέχρι σήμερα θα έχουμε τις πραγματικές εκτιμήσεις για τα μέτρα στην εργασία, στις συντάξεις, στους φόρους… αν έχουμε βάλει περισσότερα χρήματα απ’ όσο χρειάζεται, τα επιπλέον χρήματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε κάτι άλλο», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Βρετανία θα είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία με το μπλοκ, μέχρι τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, σημείωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Stephen Barclay, την Πέμπτη.

«Ναι, θα είμαστε έτοιμοι, αλλά σημαντική εργασία θα χρειαστεί ακόμη», είπε στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση. Το αργό WTI σημειώνει πτώση 4,3% στα 50,63 δολάρια ανά βαρέλι καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές, η προτεινόμενη μείωση είναι μικρότερη της αναμενόμενης.

Παράλληλα, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.247 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1376 δολ. από 1,1343 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v