Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Με πτώση άνω του 1% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Πιέσεις στον χρυσό. Οριακές διακυμάνσεις για ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές στον απόηχο της χθεσινής «βουτιάς» άνω του 3% στη Wall Street.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο παγκόσμιο εμπόριο και συγκεκριμένα στην πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας μετά την 90ήμερη ανακωχή.

Επιπλέον, επέστρεψαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ μετά την πτώση στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σε χαμηλό τριών μηνών, κάτω από το 3%.

Πίσω στην Ευρώπη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μικρή τροποποίηση ορισμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας για το 2019, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η απόρριψη του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταδίδει το Reuters.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε από το Κοινοβούλιο να παρουσιάσει τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου Geoffrey Cox για τη συμφωνία του Brexit.

Η Βρετανία θα μπορούσε να παγιδευτεί «επ’ αόριστον» σε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν οι βουλευτές της Μέι στηρίξουν τη συμφωνία με την ΕΕ, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της νομικής γνωμοδότησης.

H δήλωση αναφέρει ότι το αποκαλούμενο τελωνειακό backstop – ο μηχανισμός ασφαλείας που ενεργοποιείται εάν το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων δεν μπορεί να επιλυθεί- θα μπορούσε να διατηρηθεί «επ’ αόριστον».

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη έγινε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον περασμένο μήνα.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για το Νοέμβριο υποχώρησε στις 52,7 μονάδες το Νοέμβριο από τις 53,1 του Οκτωβρίου, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ήταν ωστόσο υψηλότερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έκαναν λόγο για 52,4 μονάδες και ανώτερα από το σημείο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε το λιανεμπόριο στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, ενισχύθηκαν κατά 0,3% στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ των 28.
Τον Σεπτέμβριο, ο όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,5% στην ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ευρώπη των 28.

Σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν θετική κίνηση κατά 1,7% στην ευρωζώνη και κατά 2,1% στην Ευρώπη των 28.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,16% στις 354 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,44% στις 6.921 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,19% στις 11.200 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 4.944 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,55% στις 9.012 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες μόλις 0,13% στις 19.328 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,5% στα 53,50 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.243 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1349 δολ. από 1,1343 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v