Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική άνοδος ενισχύει τις ευρωπαϊκές αγορές

Σε δικαστήριο του Βανκούβερ εμφανίζεται σήμερα η οικονομική διευθύντρια της Huawei. Την αντικαταστάτρια της Μέρκελ εκλέγει το CDU. Στοιχεία ανεργίας δημοσιεύουν οι ΗΠΑ. Υποχωρεί το αργό, καθώς δεν έχει συμφωνήσει ακόμη περικοπές ο ΟΠΕΚ.

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή. Oι μετοχές τεχνολογίας οδηγούν τα κέρδη καθώς ο τεχνολογικός δείκτης SX8P ενισχύεται 1,9%, την ώρα που ηρεμούν οι ανησυχίες των επενδυτών για τη δυνητική νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει καλά οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα δημοσιεύεται το ποσοστό ανεργίας για το Νοέμβριο, ενώ εν αναμονή της ανακοίνωσης ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλά.

Oι αμερικανικές επιχειρήσεις διατήρησαν πιθανότατα έναν καλό ρυθμό προσλήψεων το Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να έχουν αυξηθεί και οι μισθοί, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή. Τόσο ισχυρή για να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και το 2019. Η ανεργία προβλέπεται να έχει μείνει σταθερή κοντά σε χαμηλό 49 ετών, στο 3,7%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,8%, στο Παρίσι ο CAC 1,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,6%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,3%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υψηλότερα κατά 1% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 0,9%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένει φυσικά η δυνητική κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, παρά τη συμφωνία για τρίμηνη εκεχειρία που έκλεισε το Σάββατο από τους δύο προέδρους των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σε δικαστήριο του Βανκούβερ αναμένεται να εμφανιστεί η οικονομική διευθύντρια της Huawei που συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στον Καναδά, για ακρόαση όσον αφορά ορισμό εγγύησης και ενώ αναμένει την πιθανή έκδοση της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χωρίς συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μέρα συνεδρίασης του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), για πρώτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η Ρωσία αρνείται μέχρι στιγμής να δεσμευτεί σε μεγάλη μείωση που ζητά η Σαουδική Αραβία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, σημείωσε ότι δεν είναι σίγουρος για συμφωνία κατά τη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων σήμερα.

Η σύλληψη της Meng Wanzhou, 46 ετών, που είναι επίσης η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, αποκαλύφθηκε από τις αρχές του Καναδά χθες. Ηταν μέρος αμερικανικής έρευνας που αφορά φερόμενο σχήμα και τη χρήση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος με στόχο να αποφευχθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, σήμερα αρχίζουν στο Αμβούργο οι εργασίες του σημαντικότερου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τα τελευταία τουλάχιστον 18 χρόνια.

Οι 1.001 σύνεδροι καλούνται, όπως είπε η απερχόμενη Πρόεδρος του κόμματος, Άγγελα Μέρκελ, «να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η ηγετική ομάδα». Κυρίως όμως καλούνται να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα της γερμανικής κοινωνίας.

Η Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν είναι οι μοναδικοί επίσημοι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, καθώς έχουν προταθεί από ομάδες συνέδρων. Οι υπόλοιποι 12 που δήλωσαν μόνοι τους υποψηφιότητα δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στο ψηφοδέλτιο που θα λάβουν οι σύνεδροι.

Παραμένοντας στη Γερμανία, χαμηλότερα κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, υποχώρησε 0,5%, ενώ οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%.

Η δραστηριότητα στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές συρρικνώθηκε. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τις κινήσεις στα νέα πιο αυστηρά πρότυπα όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Από την άλλη πλευρά, στη Γαλλία, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς ενισχύθηκε 1,2%, αντισταθμίζοντας κάποια από την πτώση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, εν μέσω εικασιών πως η Fed μπορεί να κάνει παύση στην αύξηση επιτοκίων, μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου, ενώ πτωτικά κινούνται οι πετρελαϊκές τιμές καθώς οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της μείωσης παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v