Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ πωλήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε χαμηλό διετίας ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πτώση 2,9% του τεχνολογικού δείκτη. Βουτιά 3% για το αργό. Εντείνονται οι φόβοι για νέο επεισόδιο στη σινοαμερικανική κόντρα, μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στον Καναδά.

Βαριές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, εν μέσω φόβων για νέες εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Η αγορά επικεντρώνεται στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, από τις αρχές του Καναδά, και την πιθανή έκδοση της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Meng Wanzhou, η κόρη του ιδρυτή της Huawei, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου και είναι αντιμέτωπη με την έκδοση της στις ΗΠΑ όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, με κατηγορίες για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Η σύλληψη έχει τροφοδοτήσει τους επενδυτές με ανησυχίες για ανανέωση της διαμάχης ΗΠΑ και Κίνας, σε μία χρονική στιγμή που και οι δύο οικονομικές δυνάμεις ετοιμάζονται να προβούν σε τρίμηνες διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του στη Βιέννη σήμερα και αύριο. Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ετοιμάζεται να κάνει περικοπές στην τροφοδοσία της αγοράς από τον Ιανουάριο, με στόχο την αύξηση των τιμών πετρελαίου. 

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ότι μία μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι αρκετή, οδηγεί το αργό σε βουτιά. Το Ριάντ είχε αφήσει να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι επιθυμεί μεγαλύτερη περικοπή.

Στην Ευρώπη, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν αναπάντεχα τον Οκτώβριο στη Γερμανία, παρουσιάζοντας μία καλή αρχή στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Τα made in Germany συμβόλαια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3% μετά την αναθεωρημένη άνοδο 0,1% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ηταν η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση κατά 0,4%.

Υπό το παραπάνω κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,5%, στο Παρίσι ο CAC 2,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 2,3%. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κινείται αρνητικά 2,3% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει αρνητική κίνηση 2,2%, ενώ νωρίτερα έχανε 2,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο του 2016, που έγινε το δημοψήφισμα του Brexit. Ο τεχνολογικός δείκτης SX8P υποχωρεί 2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v