Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη για δεύτερη μέρα στις ευρωαγορές

Δυναμικό παρών για άλλη μια μέρα έδωσαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές. Ξεχώρισε ο γαλλικός δείκτης CAC 40 με άνοδο άνω του 2%. Ενισχύεται το ευρώ και η στερλίνα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και στο Brexit.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη στο Reuters ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, μέχρι να βεβαιωθεί για τη μεταξύ τους συμφωνία.

Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα παρέμβει στην δικαστική υπόθεση του στελέχους της Huawei σε περίπτωση που αυτό θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις.

Οι δηλώσει Τραμπ θεωρήθηκαν ευνοϊκές για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα και έδωσαν ώθηση στα χρηματιστήρια τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζεται η πολιτική κρίση καθώς στο βρετανικό Κοινοβούλιο πραγματοποιείται η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι.

Πάνω από 150 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει δημόσια, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή κοινωνικά δίκτυα, την υποστήριξή τους στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, όσον αφορά την αποψινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της.

«Θα πολεμήσω γι' αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης με ό,τι έχω», δήλωσε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ η Τερέζα Μέι, τονίζοντας πως μια αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα τώρα θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Βρετανίας καθώς και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στην Ιταλία, τα κρατικά ομόλογα και οι μετοχές πραγματοποιούν ράλι την Τετάρτη, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προτείνει στην Κομισιόν δημοσιονομικό έλλειμμα 2% για το 2019, αρκετά κάτω από τον προηγούμενο στόχο του 2,4%.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ήπια ανάκαμψη σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα, με στήριξη από το άλμα στις παραγγελίες ακριβού εξοπλισμού.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ανάγνωση ήταν 0,2% υψηλότερη σε μηνιαία βάση, μετά την υποχώρηση κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ήταν σε συμφωνία με τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters.

Στο εταιρικό μέτωπο, ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Inditex, της μητρικής εταιρείας της αλυσίδας ρούχων Zara, τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς, αν και κυμάνθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 3% στα €18,4 δισ. ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 4% στα €2,4 δισ. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων, στο 1,29 δισ. Ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Bloomberg για 1,34 δισ.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,69% στις 350 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,08% στις 6.880 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,38% στις 10.929 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 2,15% στις 4.909 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,35% στις 8.853 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,91% στις 18.945 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 52,46 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.250 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1367 από 1,1319 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, «άλμα» 1,1% σημειώνει η στερλίνα σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,2627 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v