Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε εμπόριο και Brexit

Στο επίκεντρο των επενδυτών η αισιοδοξία Τραμπ για κλείσιμο εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας Πρωθυπουργού το απόγευμα. Ανοδικά η στερλίνα. Θετικά πρόσημα για το αργό.

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, μετά την αισιοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit.

Επί τάπητος τίθεται σήμερα το μέλλον της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, καθώς το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος της.

Ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι, δήλωσε πως το όριο των επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού από το κόμμα της, έχει ξεπεραστεί.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,4%, ενώ η στερλίνα κινείται ανοδικά (+0,12%) στο 1,2504 δολάριο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX με κέρδη κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,6%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,4% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,1%.

Η αγορά επικεντρώνεται στις παγκόσμιες εμπορικές εξελίξεις, αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συνεχίζονται. Πρόσθεσε ότι δεν θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, μέχρι να βεβαιωθεί για τη μεταξύ τους συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αναμένεται να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα από το τρέχον ποσοστό φόρου ύψους 40% στο 15%.

Στη συνέντευξη του στο Reuters, ο Τραμπ είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος να παρέμβει στην υπόθεση της CFO της Huawei, αν αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας ή βοηθά ώστε να κλείσει εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Inditex, της μητρικής εταιρείας της αλυσίδας ρούχων Zara, τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς, αν και κυμάνθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες.  Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 3% στα €18,4 δισ. ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 4% στα €2,4 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιντσάι βρέθηκε αντιμέτωπος με επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την εταιρεία του, αρνήθηκε ότι οι αλγόριθμοι της ενσωματώνουν κάποια συστηματική πολιτική μεροληψία σε βάρος των ρεπουμπλικανικών και γενικότερα των συντηρητικών απόψεων.

Παραμένοντας στον τεχνολογικό τομέα, απειλή για βόμβα στα κεντρικά γραφεία του Facebook στη Silicon Valey, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οδήγησε νωρίτερα σε εκκένωση τους. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα δεν βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός.

Στην αγορά εμπορευμάτων, κέρδη 0,74% για το αμερικανικό αργό, στα 52,03 δολάρια ανά βαρέλι, ανοδικά κατά 0,81% το brent, στα $60,69.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v