Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τον Ντράγκι

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Κέρδη για τον ιταλικό δείκτη ΜΙΒ. Άνοδος για το πετρέλαιο. Πτώση για τον χρυσό.

Μικτά κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όπως υποστήριξε ο Ντράγκι, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το πέρας του καλοκαιριού του 2019 και μέχρι να διασφαλιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο για τον πληθωρισμό».

Παράλληλα, ο Ντράγκι παρουσίασε τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη, οι οποίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% και 1,8% αντίστοιχα.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η Τερέζα Μέι από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, συνολικά 200 βουλευτές τάχθηκαν κατά της πρότασης μομφής, ενώ μόλις 117 τάχθηκαν υπέρ.

Στο μεταξύ, σήμερα η Bρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η Ιταλία μείωσε το στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2019 στο 2,04% και αναμένει την Κομισιόν να αποφευχθεί τη δημοσιονομική της πρόταση.

«Καταφέραμε να φτάσουμε στο 2,04% (του ΑΕΠ)», τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Σε μία πρώτη εκτίμηση, η Κομισιόν έκρινε (την πρόταση) ως σημαντική», πρόσθεσε o Tζουζέπε Κόντε, τονίζοντας ότι αναμένει «θετική» αντίδραση.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% στη Γερμανία το Νοέμβριο, σε συμφωνία με την πρώτη εκτίμηση. Παραμένει υψηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -κοντά στο 2%.

Σε μηνιαία βάση, επίσης επιβεβαίωσε την αρχική πρόβλεψη, στο 0,1%.

Επιπλέον το ινστιτούτο Ifo μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος, το 2019 και το 2020, προειδοποιώντας ότι το πλήγμα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα διαρκέσει μέχρι του χρόνου.

Σημειώνεται ότι η επιβολή νέων προτύπων όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων περιέκοψαν μέχρι 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Την ίδια ώρα, το Brexit και η εμπορική αβεβαιότητα θα επιβαρύνουν επίσης το κλίμα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,16% στις 349 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,04% στις 6.877 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,04% στις 10.924 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 4.896 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,82% στις 8.926 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 19.048 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,6% στα 52 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,3% στα 1.247 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1362 από 1,1370 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v