Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα σχόλια Ντράγκι. Βελτιώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Στις Βρυξέλλες η Μέι μετά την επιβίωση από την πρόταση μομφής. Τα βρίσκουν Ιταλία και Κομισιόν για τον προϋπολογισμό.

Διαφορετικές κατευθύνσεις παίρνουν τις μεσημεριανές ώρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή ανακοινώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συνέντευξης Τύπου του Μάριο Ντράγκι. Η εικόνα είναι διαφορετική από το ενισχυμένο πρωινό trading.

Μικρή πτώση 0,1% για τον DAX στην Φρανκφούρτη, μεγαλύτερη (-0,3%) για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, σε αρνητικό έδαφος περνάει και ο CAC στο Παρίσι (-0,3%).

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,5%, περιορίζοντας τα πρωινά κέρδη του. Σε χαμηλό δυόμιση μηνών περνούν τα ιταλικά yields. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,7%.

Η αγορά επικεντρώνεται στις διεθνείς εξελίξεις, μετά τα αισιόδοξα σχόλια από Ουάσιγκτον και Πεκίνο για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Την Τετάρτη το Reuters μετέδωσε ότι κινεζικές κρατικές εταιρείες είχαν αγοράσει περισσότερο από 1,5 εκατ. τόνους σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηταν η πρώτη μεγάλη αγορά αμερικανικής σόγιας το τελευταίο εξάμηνο και η πιο σαφής ένδειξη μέχρι σήμερα ότι η Κίνα σημειώνει πρόοδο στις δεσμεύσεις της.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στη Βρετανία, καθώς η Πρωθυπουργός «επέζησε» από την πρόταση μομφής εναντίον της χθες. 

Η βρετανική κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, καθώς 200 βουλευτές τάχθηκαν κατά της πρότασης μομφής, ενώ υπέρ τάχθηκαν μόλις 117. Επόμενη στάση της Μέι είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποστηρίζει» τη συμφωνία του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο και «σκοπεύει να προχωρήσει στην επικύρωση της. Δεν είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση», σημειώνεται σε προσχέδιο κειμένου, που δημοσιεύει το Reuters.

Επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί «όσο το δυνατόν πιο στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία στο μέλλον» καθώς και ότι το ιρλανδικό backstop «δεν αντιπροσωπεύει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ενωση», αλλά έχει μόνο ως στόχο να είναι πολιτική ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε περαιτέρω διαβεβαίωση μπορεί να δοθεί» στη Βρετανία για το ιρλανδικό backstop και τη συμφωνία εξόδου της από το μπλοκ. Οριακές μεταβολές για τη στερλίνα, στο 1,2625 δολάριο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις ιταλικές εξελίξεις, καθώς η Ιταλία μειώνει τον στόχο για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019 στο 2,04% και αναμένει να αποδεχτεί η Κομισιόν τη νέα δημοσιονομική της πρόταση.

«Καταφέραμε να φτάσουμε στο 2,04% (του ΑΕΠ)», τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δυόμιση μηνών, στο 2,957% πριν αυξηθεί στο 2,98%. Το spread 10ετούς ιταλικού-γερμανικού επιτοκίου υποχωρεί στο πιο χαμηλό επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου, στις 270 μονάδες βάσης. Ανοδικά το ευρώ, κατά 0,13%, στο 1,1385 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v