Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Apple

Ο τεχνολογικός δείκτης SX8P χάνει 3,6%. Η προειδοποίηση της τεχνολογικής εταιρείας για τα έσοδά της ανησυχεί τους επενδυτές. Συνομιλίες με ηγέτες της ΕΕ θα έχει η βρετανίδα πρωθυπουργός. Ανοδικά το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Apple

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς η προειδοποίηση για τα έσοδα της Apple επαναφέρει τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ασκούν και η αρνητική μέτρηση για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, η οποία ήταν χειρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,2%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 1,1%. Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται αρνητικά κατά 0,6%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,1%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,7%. Ο τεχνολογικός δείκτης SX8P έχει τη χαμηλότερη επίδοση, με πτώση 3,6%.

Σε μια εξαιρετικά σπάνια προειδοποίηση για την πορεία της κερδοφορίας της προχώρησε χθες Τετάρτη η Apple, επιρρίπτοντας ευθύνες στην οικονομική αδυναμία της Κίνας και τις απογοητευτικές αναβαθμίσεις του iPhone στον αναπτυγμένο κόσμο, για την διαφορά έως και 10% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, σύμφωνα με τους FT.

Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να καταγράψουν απώλειες άνω του 7% στης μεταχρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Πριν από δυο μήνες, η Apple είχε πει πως αναμένει έσοδα 89-93 δισ. δολαρίωνγια το τελευταίο τρίμηνο του 2018, που θα σήμαινε άνοδο έως 5% στα έσοδά της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Χθες όμως, δήλωσε πως τα έσοδά της για το τρίμηνο πιθανότατα θα διαμορφωθούν στα 84 δισ. δολάρια, παραπέμποντας σε υποχώρηση περίπου 5%. Πιέσεις και στις ασιατικές αγορές λόγω Apple. 

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με ηγέτες χωρών-μελών και θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, ανάμεσά τους τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times την Τετάρτη.

Η Τερέζα Μέι θέλει περαιτέρω εγγυήσεις ότι το λεγόμενο backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ του ΗΒ και της Ιρλανδίας, θα έχει συγκεκριμένη, περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Στην αγορά συναλλάγματος, κέρδη 0,17% για το ευρώ, στο 1,1363 δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η νευρικότητα ρίχνει το πετρέλαιο. Το αμερικανικό αργό χάνει 2,1% στα 45,54 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent υποχωρεί 1,2% και φτάνει στα $54,20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v