Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στο γαλλικό χρηματιστήριο

Βαθιά στο κόκκινο έκλεισε ο γαλλικός δείκτης CAC 40. Πιέσεις και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ενισχύεται το δολάριο. Πτώση 2,2% για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια –όσα παρέμειναν ανοιχτά- μια μέρα πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Στην Ιταλία, η γερουσία της Ρώμης ενέκρινε το Σάββατο τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η διαδικασία ήταν ταχύτατη για να μην αναγκαστούν οι γερουσιαστές να γυρίσουν στο κοινοβούλιο και μετά τα Χριστούγεννα. Θα ακολουθήσει και μια επιπλέον έγκριση από την Βουλή, η οποία, όμως, θεωρείται δεδομένη, λόγω και της ευρύτατης πλειοψηφίας, της οποίας χαίρει η συμπολίτευση.

Παράλληλα, η Royal Bank of Scotland Group Plc υπέβαλε αίτηση για να αποκτήσει άδεια να εγκαθιδρύσει μια θυγατρική του ομίλου με έδρα τη Γερμανία, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβασή της στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγραψε την Κυριακή η εφημερίδα Financial Times.

Η τράπεζα σχεδιάζει να αντικαταστήσει το υποκατάστημά της στη Φρανκφούρτη με ένα νέο σχήμα, μια θυγατρική του ομίλου που θα έχει έδρα τη Γερμανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η RBS διαθέτει ήδη μια άδεια λειτουργίας στην ηπειρωτική Ευρώπη, χάρη στην εξαγορά της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro στην οποία προχώρησε το 2007.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,52% στις 6.685 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε με απώλειες 1,45% στις 4.626 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο παρέμειναν κλειστά.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,2% στα 44,63 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,9% στα 1.269 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1431 από 1,1370 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v