Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στην Κίνα

Στο προσκήνιο τα απογοητευτικά στοιχεία από την κινεζική μεταποίηση, με τον ΡΜΙ σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά τους τελευταίους 19 μήνες. Δύσκολος μήνας ο Δεκέμβριος για τις διεθνείς αγορές. Αγωγή από τη Deutsche Telekom κατά της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στην Κίνα

Απώλειες στις ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα στοιχεία από τα εργοστάσια της Κίνας και το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές στα τέλη του 2018.

Τις μεσημεριανές ώρες, ωστόσο, περιορίζεται η πτώση. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 0,5%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες κατά 1,2%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,9%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται αρνητικά κατά 0,5%.

Η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς ξεκινάει απαισιόδοξα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι κατέβασαν ταχύτητα τα εργοστάσια στην Ασία τον Δεκέμβριο. Η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη και η επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα έδωσαν πλήγμα στην παραγωγή των περισσότερων οικονομιών, ενδυναμώνοντας την περίπτωση παύσης στις αυξήσεις των επιτοκίων της περιοχής το 2019.

Οπως μεταδίδει το Reuters, μία σειρά από ΡΜΙ δείκτες του Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν πτώση ή καθοδική πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας. Στην Κίνα, ο ΡΜΙ υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στους τελευταίους 19 μήνες. Εφτασε στις 49,7 μονάδες από 50,2 τον Νοέμβριο και ενώ ανέμεναν 50,1. Στο «κόκκινο» ξεκίνησε η νέα χρονιά για τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο Δεκέμβριος ήταν δύσκολος μήνας για τις διεθνείς αγορές, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι για δυνητική παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, όπως και οι ανησυχίες για τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών είχαν τη χειρότερη χρονιά από το 2008. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. 

Στα εταιρικά νέα, σύμφωνα με πληροφορίες η Deutsche Telekom υπέβαλε αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Αιτία ήταν οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε δημοπρασία 5G. Οπως μεταδίδει η Die Welt, ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας αμφισβήτησε μια σειρά προϋποθέσεων για συμμετοχή στη δημοπρασία, η οποία θα απαιτούσε από τους διαγωνιζόμενους να επενδύσουν για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της χώρας και, ενδεχομένως, να επιτρέψουν σε νεοεισερχόμενους να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v