Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με πτώση άνω του 2% έκλεισε το γερμανικό χρηματιστήριο. Μεγάλες απώλειες και για τους δείκτες σε Λονδίνο και Μιλάνο. Ενισχύεται το ευρώ. Χαμηλότερα 2,4% το πετρέλαιο.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα το 2019 και να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια, ανέφερε την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2019 και να παραμείνει σταθερή στη συνέχεια», υπογραμμίζει η ΕΚΤ στην οικονομική ενημέρωση της, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αναμένονται να αυξηθούν με αργό ρυθμό, καθώς μειώνεται η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», προσθέτει.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 1,69% στις 329 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,5% στις 6.585 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 2,38% στις 10.381 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,6% στις 4.598 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,38% στις 8.363 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,81% στις 18.064 μονάδες.

Στο μεταξύ, στο εταιρικό μέτωπο, η γαλλική Vinci Airports ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Gatwick έναντι $3,7 δισ. ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας ενημέρωσε ότι πιθανότατα θα καθυστερήσει την αγορά μεριδίου στο χρηματιστήριο του Καζακστάν, μέχρι το 2019.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Bloomberg.

H αμερικανική αποστολή, υπό την ηγεσία του αναπληρωτή αντιπροσώπου για το Εμπόριο Jeffrey Gerrish, θα ταξιδεύσει στο Πεκίνο στις 7 Ιανουαρίου.

Οι συζητήσεις θα είναι οι πρώτες επαφές μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζίνπινγκ, στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, όπου αποφασίστηκε τρίμηνη ανακωχή της εμπορικής διαμάχης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,4% στα 45,12 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.277 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1425 από 1,1352 την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v