Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Apple φόβισε τις ευρωπαϊκές αγορές

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα έκλεισαν με πτώση 4%.

Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η μείωση των προβλέψεων της Apple για τα έσοδα τριμήνου πυροδότησε ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο τεχνολογικός κολοσσός προειδοποίησε πως τα έσοδά του για το τρίμηνο πιθανότατα θα διαμορφωθούν στα 84 δισ. δολάρια, παραπέμποντας σε υποχώρηση περίπου 5%.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Αpple, Tιμ Κουκ, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος της υποχώρησης, σημειώνοντας πως η εταιρεία είχε προβλέψει μονάχα «ελαφρά αύξηση εσόδων» έναντι των 88,3 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους.

Η μετοχή της Apple άνοιξε με απώλειες 9% στα 144 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υποχωρεί κάτω από τα 700 εκατ. δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,9%, με όλους τους βασικούς δείκτες στο «κόκκινο».

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διολίσθησε 0,62% στις 6.692 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,66% στις 4.611 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε 1,5% χαμηλότερα στις 10.416 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 18.218 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX υποχώρησε 0,3% στις 8.523 μονάδες.

Οι περισσότεροι τομείς σημείωσαν πτώση, ενώ μόνο οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και ο κλάδος των τροφίμων και αναψυκτικών σημείωσαν άνοδο.

Ο τεχνολογικός τομέας βυθίστηκε 4%, με τους προμηθευτές της Apple να σημειώνουν ελεύθερη πτώση. Η αυστριακή AMS βούτηξε 23% και η ελβετική STMicroelectronics 12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v