Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το εμπόριο στο επίκεντρο

Στο προσκήνιο οι εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας που ξεκινούν σήμερα, αλλά και η στάση της Fed ως προς τα επιτόκια. Πτώση 1% για τις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Νοέμβριο. Ξανά στην ατζέντα κίτρινα γιλέκα και Brexit.

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το εμπόριο στο επίκεντρο

Μικρές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,5%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κινείται καθοδικά κατά 0,5%. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υψηλότερα κατά 0,2%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη χάνει 0,1%.

Υποχωρούν οι ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία. Στο επίκεντρο η στάση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας ως προς τα επιτόκια, η οποία μιλά πλέον για «υπομονή» σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της καθώς και τα ισχυρά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στο εμπορικό μέτωπο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους κινέζους αξιωματούχους για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα, πηγαίνουν καλά και πως η αδυναμία της κινεζικής οικονομία δίνει στο Πεκίνο λόγο να εργαστεί προς μια συμφωνία.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, στη Μεγάλη Βρετανία, παραμένουν στο προσκήνιο το Brexit και άλλες πολιτικές εξελίξεις. Η βρετανίδα πρωθυπουρός Τερέζα Μέι σημείωσε χθες ότι εάν η συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ δεν εγκριθεί αυτόν τον μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε «αχαρτογράφητο έδαφος». 

Την ίδια ώρα, με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών υποχώρησαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία, την περσινή χρονιά. Η αγορά δέχθηκε πλήγμα από την κατάρρευση της ζήτησης για αυτοκίνητα ντίζελ και το Brexit.

Οι νέες ταξινομήσεις κινήθηκαν αρνητικά κατά 6,8% το 2018, φτάνοντας στα 2,37 εκατ. οχήματα, ενώ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων από το 11,3% του 2008. Η ζήτηση για ντίζελ υποχώρησε κατά 30%.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ξανά αντιμέτωπος με τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων. 

Στη Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την άποψη που θέλει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να κατεβάζει ταχύτητα, εν μέσω εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα made in Germany συμβόλαια για προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 1%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,4%. Ηταν η πρώτη πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Τον Οκτώβριο είχαν καταγράψει άνοδο κατά 0,3%, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχωρεί σε νέο χαμηλό τετραετίας τον Ιανουάριο, με τις πιέσεις να έρχονται από την πιθανή μη συμφωνία για το Brexit, τις διαδηλώσεις από τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία και το πιο αδύναμο οικονομικό σκηνικό διεθνώς. 

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Sentix, το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε στο μείον 1,5 από μείον 0,3 τον Δεκέμβριο. Είναι ο πέμπτος μήνας απωλειών, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στο μείον 2,8.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v