Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας ενισχύουν τις ευρωαγορές

Επιβεβαίωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τις συναντήσεις με τις ΗΠΑ, στις 7-8 Ιανουαρίου. Ανακούφιση από τα θετικά στοιχεία των υπηρεσιών στην Κίνα για τον Δεκέμβριο. Μικτά πρόσημα στην Ασία.

Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας ενισχύουν τις ευρωαγορές

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, ύστερα από τα νέα για εμπορικές συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας την επόμενη εβδομάδα. Η είδηση έδωσε ανακούφιση και στα κινεζικά χρηματιστήρια.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 1,5%, στο Παρίσι ο CAC 1,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,16%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ανοδικά κατά 2,2%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 1,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 1,4%.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε ότι διαπραγματευτές των ΗΠΑ θα βρίσκονται στο Πεκίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη (7η και 8η Ιανουαρίου) για το πρώτο τετ-α-τετ. Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υφυπουργός Εμπορίου Τζέφρι Γκέρις. 

Εκφράζεται δε η ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα είναι «θετικές και εποικοδομητικές» προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή «η σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Αργεντινή», όπου συναντήθηκαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Το κλίμα ενισχύεται και από τα καλά στοιχεία του τομέα υπηρεσιών της Κίνας για τον Δεκέμβριο. Ο ΡΜΙ των εταιρειών Caixin και Markit έκανε άλμα, φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, στις 53,9 μονάδες, από 53,8 τον Νοέμβριο. Οποιαδήποτε ανάγνωση υψηλότερη των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη.

Τα νέα για τις εμπορικές εξελίξεις δίνουν επίσης ώθηση και στα futures της Wall Street, με τον Dow να αναμένεται να ανοίξει 100 μονάδες υψηλότερα και τον S&P 500 και τον Nasdaq να ενισχύονται άνω του 0,5%.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall, ο Dow Jones βυθίστηκε, με τις πιέσεις να έρχονται από την προειδοποίηση της Apple για τα έσοδα και τη μεταποιητική δραστηριότητα του Δεκεμβρίου, με τον δείκτη να βουτάει στις 54,1 μονάδες, από 59,3 μονάδες τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v