Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πτώση στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Άνοδος για του δείκτες σε Ιταλία και Ισπανία. Υψηλότερα σχεδόν 3% το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την αρχική ώθηση από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα ένας νέος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι δύο ομάδες διαπραγμάτευσης θα δουλέψουν μαζί προκειμένου να επιστεγαστεί με επιτυχία η συνεννόηση των δύο προέδρων. Επιπλέον υποστήριξε ότι η Κίνα προτίθεται να λύση τις εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ υπό ίσους όρους.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας υποχώρησαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Νοέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα made in Germany συμβόλαια για προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 1%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,4%. Ήταν η πρώτη αρνητική κίνηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Τον Οκτώβριο είχαν καταγράψει άνοδο κατά 0,3%, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Νοέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα ρούχα και ηλεκτρικά είδη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, και εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει άνοδος 0,1%. Σε ετήσια βάση, το λιανεμπόριο ενισχύθηκε κατά 1,1%.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του Brexit, που έκλεισε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Η συμφωνία που είναι στο τραπέζι είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Μέι και του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,15% στις 342 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,39% στις 6.810 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,18% στις 10.747 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 4.719 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 8.776 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 18.953 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,9% στα 49,34 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.289 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1463 από 1,1397 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v