Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το ενδιαφέρον στο εμπόριο

Δεύτερη μέρα εμπορικών συνομιλιιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Στο επίκεντρο το μονοπάτι των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed. Τρίτος συνεχόμενος μήνας πτώσης της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής. Στο προσκήνιο και οι εξελίξεις στο  Βρεχιτ.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το ενδιαφέρον στο εμπόριο

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, ανακάμπτοντας από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Στο Λονδίνο ο  FTSE 100 σημειώνει θετική κίνηση κατά 1,09%, στη Φρανκφούρτη ο DAX επίσης κατά 0,78%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 1,3%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,7%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 1,06%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 ενισχύεται 1,07%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένουν για δεύτερη μέρα οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος σημείωσε τη Δευτέρα ότι οι δύο οικονομίες θα μπορούσαν να φτάσουν σε εμπορική συμφωνία.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το μονοπάτι των αυξήσεων επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα φέτος. Ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα Raphael Bostic σημείωσε χθες ότι ίσως υπάρξει μόλις μία αύξηση το 2019, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στο προσκήνιο και οι ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, βρετανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας εξόδου της χώρα απο το μπλοκ.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία αποχώρησης από το μπλοκ, με την υποστήριξη της να μην έχει πάντως αυξηθεί κατά τη διάρκεια των εορτών.

Στο μέτωπο των δεδομένων, χειρότερη από ότι αναμενόταν ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στα τέλη του 2018.

Η μέτρηση έδειξε πτώση κατά 1,9% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ηταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας απωλειών και πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη για άνοδο 0,3%, που έβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, είναι ακόμη μία ένδειξη των επιπτώσεων από τις διεθνείς εμπορικές διαμάχες και την πολιτική αβεβαιότητα.

Στο εταιρικό μέτωπο, ο πρώην πρόεδρος της Nissan, Κάρλος Γκοσν, εμφανίστηκε σε ιαπωνικό δικαστήριο χθες, για να εκφράσει τα επιχειρήματά του κατά των κατηγοριών που του αποδίδουν. Δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες.

H Samsung Electronics ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναμένει τα κέρδη τετάρτου τριμήνου να είναι μειωμένα, λόγω της πιο αδύναμης ζήτησης για τσιπ μνήμης και του αυξανόμενου ανταγωνισμού στον τομέα των smartphone. 

Η τεχνολογική εταιρεία της Νότιας Κορέας προέβλεψε ότι τα λειτουργικά κέρδη για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο θα είναι περίπου 10,8 τρισ γουόν Κορέας ($9,67 δισ.) ή 28,71% χαμηλότερα από έναν χρόνο νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v