Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ενισχύουν τις ευρωαγορές

Τρίτη μέρα εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Στο 2,9% βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη η World Bank. Sainsbury’s, Ted Baker, Superdry και Shoe Zone δημοσιεύουν στοιχεία σήμερα. Στις 15 Ιανουαρίου ψηφίζεται η συμφωνία του Brexit στη Βρετανία.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ενισχύουν τις ευρωαγορές

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την τρίτη μέρα εμπορικών συζητήσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 1%, στο Παρίσι ο CAC 1,3%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ έχει κέρδη 1,4%, ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ κινείται υψηλότερα κατά 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται ανοδικά κατά 1%.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο προχωρούν καλά, ενώ όπως έγινε γνωστό, οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών παρέτειναν κατά μία ημέρα τις συζητήσεις τους.

Ωστόσο, πηγές υπογραμμίζουν ότι οι δυο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την ΚίναΣτο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι εβδομάδων τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Την Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα ενημέρωσε ότι αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να κατεβάσει ταχύτητα φέτος, στο 2,9%.

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, το ενδιαφέρον παραμένει στις εξελίξεις του Brexit, με το βρετανικό κοινοβούλιο να ψηφίζει για την έγκριση της συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ στις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 29 Μαρτίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Deutsche Bank έχει αποφασίσει να μειώσει τα μπόνους στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, μετά από μία δύσκολη χρονιά, όπως μεταδίδει το CNBC. 

Υψηλότερα νούμερα επιβατικής κίνησης για τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε η Air France KLM, αν και η αεροπορική εταιρεία πρόσθεσε ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία ήταν πλήγμα στα έσοδα της. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων εκτιμώνται ότι άφησαν αρνητική επίπτωση ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ στα έσοδα.

Μείωση της παραγωγής σε τρία μοντέλα iPhone κατά 10%, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, θα κάνει η Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα της Nikkei Asian Review.

Πτώση των λιανικών πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Sainsbury’s, καθώς οι λιγότερες προσφορές και η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών επιβάρυναν το τμήμα που δεν αφορά τη διατροφή. 

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις, εξαιρουμένων καυσίμων, υποχώρησαν 1,1%, στις 15 εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 5 Ιανουαρίου.

Τέλος, στο μέτωπο των δεδομένων, η ανεργία στην ευρωζώνη σημείωσε αναπάντεχη υποχώρηση τον Νοέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο άνω των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Διαμορφώθηκε στο 7,9%, το πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2008. Είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί στο 8,1%.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε χαμηλότερα τη μέτρηση του Οκτωβρίου, στο 8% από την προηγούμενη εκτίμηση του 8,1%. 

Η πτώση προκλήθηκε από τη μείωση των ανέργων σε Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v