Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν τις ευρωαγορές

Απειλές από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, το Brexit χωρίς συμφωνία και τις εμπορικές εντάσεις βλέπει το ΔΝΤ, που αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις του. Απογοητεύει το Plan B του Brexit. Αλμα στα κέρδη της UBS για το 2018.

Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν τις ευρωαγορές

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,3%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται αρνητικά κατά 0,5%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,4%. Εξαίρεση αποτελεί ο PSΙ στη Λισαβόνα, με κέρδη κατά 0,3%.

ΔΝΤ: Στο 3,5% η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, στο 3,6% το 2020

Ρίχνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2019 και 2020 το Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο, σημειώνοντας ότι η αποτυχία της επίλυσης των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία.

Στη δεύτερη καθοδική αναθεώρηση των τελευταίων τριών μηνών, επικαλείται επίσης τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και το δυνητικό Brexit χωρίς συμφωνία ως κινδύνους για το outlook, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τις εκτιμήσεις του τελευταίου Οκτωβρίου.

«Βασική πηγή κινδύνου για τις προοπτικές παραμένει η περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», σημειώνει το ΔΝΤ σε νεότερη έκθεσή του.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα. Από το 1,8% το 2018 στο 1,6% το 2019, σημειώνοντας πτώση κατά 0,3% από την προηγούμενη πρόβλεψη, σημειώνει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας επιβραδύνθηκε το 2018 και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών το 2018. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 6,6%, πάνω από τον στόχο που είχε ορίσει η κυβέρνηση (+6,5%), αλλά στο πιο χαμηλό σημείο από το 1990.

Απογοητεύει το Plan B του Brexit

Διαμαρτυρίες και επικρίσεις δέχθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου και τους επικεφαλής επιχειρηματικών φορέων, μετά την παρουσίαση του δεύτερου σχεδίου της για το Brexit.

Κοινή άποψη ήταν ότι είναι ουσιαστικά πανομοιότυπο με αυτό που καταψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή των Κοινοτήτων με διαφορά 230 ψήφων.

Η Τερέζα Μέι ισχυρίστηκε ότι θα προβεί «σε τρεις βασικές αλλαγές» στην πολιτική της για το Brexit, ωστόσο πολλοί βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι δεν έφερε τίποτα καινούργιο στο κοινοβούλιο, ούτε κάτι που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο. 

Την απογοήτευσή της για το εναλλακτικό σχέδιο εξέφρασε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ. «Δεν προοδεύουμε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξή της.

Εταιρικά αποτελέσματα

Αλμα στα ετήσια κέρδη δημοσίευσε η ελβετική τράπεζα UBS. Ωστόσο, δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, λόγω των εκροών από το τμήμα διαχείρισης πλούτου.

Όπως μεταδίδει το CNBC, τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους για το 2018 φτάνουν τα $4,897 δισ. Το 2017 ήταν 969 εκατ. δολάρια, καθώς η αμερικανική φορολογική αναθεώρηση είχε επίπτωση στα αποτελέσματα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν καθαρά κέρδη ύψους 4,906 δισ. το 2018.

Υποχώρησαν κατά 4,2% τα έσοδα ανά θέση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους EasyJet, το πρώτο τρίμηνο του έτους χρήσης.

Η εταιρεία σημείωσε ότι τα έσοδα ανά θέση – σημαντική μέτρηση για τις αεροπορικές – σε σταθερό νόμισμα υποχώρησαν στις 53,63 στερλίνες (69,03 δολάρια) τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τις 55,99 βρετανικές λίρες, έναν χρόνο νωρίτερα.

Η EasyJet σημείωσε ότι τα συνολικά έσοδα για το τρίμηνο αυξήθηκαν, φτάνοντας το £1,3 δισ.  από £1,14 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v