Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διατηρείται η αισιοδοξία από τα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ. Ζημία €19,6 εκατ. για την Ryanair το τρίτο τρίμηνο, περικοπές $100 εκατ. βλέπει η Julius Baer. Υποτονικό το κλίμα στην Ασία, κλειστές οι περισσότερες αγορές λόγω του εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικές κινήσεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με το κλίμα ωστόσο να ενισχύεται μετά τα πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,1%, στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,7%.

Στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ σημειώνει αρνητική κίνηση (-1,1%), ελαφρώς χαμηλότερα (-0,1%) ο ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Υποχωρεί 0,2% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στα οικονομικά δεδομένα, μετά την αισιοδοξία της Wall Street την Παρασκευή. Η απασχόληση έκανε άλμα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ισχύ της αγοράς εργασίας παρά την επιδείνωση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας. 

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε πως το «λουκέτο» το οποίο μπήκε σε υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είχε αντίκτυπο στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 304.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018. 

Στο εταιρικό μέτωπο, ζημία 19,6 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, επικαλούμενη τους πιο αδύναμους ναύλους τον χειμώνα στην Ευρώπη. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε κέρδος ύψους 105,6 εκατ. Τα έσοδα έφτασαν το 1,53 δισ. ευρώ έναντι 1,41 δισ. την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο κατά 9%.

Αύξηση 4% στα καθαρά κέρδη της περασμένης χρονιάς σημείωσε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, Julius Baer, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος μείωσης κόστους ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Για όλη τη χρονιά τα καθαρά κέρδη της ενισχύθηκαν, φτάνοντας τα 735 εκατ. ελβετικά φράγκα ($737,36 εκατ.). Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν περισσότερα -κατά μέσο όρο 772 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές. Το κλίμα ήταν υποτονικό, καθώς πολλά ασιατικά χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα, λόγω του εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα ήταν μικρότερη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα ιδιωτικής εταιρείας. Ο δείκτης ΡΜΙ των εταιρειών Caixin και Markit υποχώρησε στις 53,6 μονάδες από 53,9 τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ανάγνωση υψηλότερη των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό το όριο, συρρίκνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v