Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο πληθωρισμός και μεταποίηση ευρωζώνης, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο. Συνάντηση με τον κινέζο Πρόεδρο βλέπει ο Τραμπ. Σε κέρδη επέστρεψε το 2018 η Deutsche Bank το 2018. Απότομη άνοδος στα κέρδη της BBVA.

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αντίθετα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί εν μέσω δημοσίευσης πληθωρισμού και μεταποίησης ευρωζώνης, αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου 2018.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ελαφρώς ανοδικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,7%, στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,2%.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,1% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,1%.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στα οικονομικά δεδομένα από την ευρωζώνη. Η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας ήταν ελάχιστη τον Ιανουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός ΡΜΙ στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε για έκτο μήνα, φτάνοντας στις 50,5 μονάδες από το σημείο των 51,4 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες. 

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τους ευμετάβλητους τομείς της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων εκτιμάται ότι ήταν 1,2% έναντι 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η αγορά επικεντρώνεται και στις παγκόσμιες εμπορικές εξελίξεις, μετά από τη δημοσίευση έρευνας που εμφανίζει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα σε χαμηλό τριετίας.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο ΡΜΙ διολίσθησε στις 48,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 49,7 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες Caixin China και Markit. Η ανάγνωση ήταν η πιο χαμηλή από τον Φεβρουάριο του 2016 ενώ βρίσκεται χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Την ίδια ώρα, η κινεζική αντιπροσωπεία σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν κάνει «σημαντική πρόοδο» μετά τις διήμερες συνομιλίες τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε επίσης ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ για να προσπαθήσουν να επιτύχουν μία εμπορική συμφωνία.

Σε εξέλιξη είναι και η δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων. Τα πρώτα ετήσια κέρδη των τελευταίων τεσσάρων ετών δημοσίευσε η Deutsche Bank για το 2018, καθώς η καθαρή ζημία του τετάρτου τριμήνου σημείωσε απότομη πτώση.

Τα κέρδη προ δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν 341 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, σε σύγκριση με την επιβάρυνση ύψους 735 εκατ. ευρώ το 2017. Οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια κέρδη προ δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 432 εκατ. ευρώ και τρημινιαία ζημία 268 εκατ.

Απότομη άνοδο στα καθαρά κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2018 σημείωσε η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 70 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως ενημέρωσε η τράπεζα.

Ήπιες κινήσεις στις ασιατικές αγορές. Τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα μετρίασαν την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας στο θέμα των δασμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v