Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα macro

Οριακή άνοδο σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Μιλάνο. Συγκρατημένες απώλειες για τους δείκτες DAX 30 και CAC 40 σε Παρίσι και Φρανκφούρτη. Πτώση για το ευρώ.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ο με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν, σε μηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο, με τις πιέσεις να έρχονται από τις πιο χαμηλές τιμές Ενέργειας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές στα εργοστάσια των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ διολίσθησαν 0,8% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση, ήταν 3% υψηλότερες.
Oι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση ύψους 0,6% και ετήσια άνοδο 3,2%.

Επιπλέον, το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για καθοδική πορεία, εν μέσω πιο αδύναμης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο συνολικός δείκτης για την περιοχή διολίσθησε στο μείον 3,7 τον Φεβρουάριο από μείον 1,5 έναν μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο από τον Νοέμβριο του 2014 και για την έκτη συνεχόμενη πτώση, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία ερευνών Sentix.

Στο μεταξύ, η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα ήταν μικρότερη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα ιδιωτικής εταιρείας.

Ο δείκτης ΡΜΙ των εταιρειών Caixin και Markit υποχώρησε στις 53,6 μονάδες από 53,9 τον Δεκέμβριο, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης και η ανάκαμψη της μεταποίσησης είχαν οδηγήσει σε άνοδο τη Wall Street.

Στο μέτωπο του Brexit, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας, η Νίκολα Στέρτζον, θα προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια ομιλίας της αργότερα σήμερα Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε άλλο παρά έχει ετοιμαστεί επαρκώς για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λιγότερο από δύο μήνες, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Times.

Στην ομιλία της, την οποία πρόκειται να εκφωνήσει στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον, η Στέρτζον θα απευθύνει εκ νέου έκκληση να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας. Θα τονίσει παράλληλα ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί καθιστά σαφές πως τα συμφέροντα της Σκοτίας δεν εξυπηρετούνται από την παραμονή της στο ΗΒ.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, ζημία 19,6 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, επικαλούμενη τους πιο αδύναμους ναύλους τον χειμώνα στην Ευρώπη.

«Ενώ ήταν απογοητευτική η επιβάρυνση στο τρίτο τρίμηνο, κατανοούμε ότι προκλήθηκε λόγω των πιο αδύναμων από τους αναμενόμενους ναύλους, που είχαν ως αποτέλεσμα οι πελάτες μας να απολαμβάνουν χαμηλές τιμές ρεκόρ, το οποίο είναι καλό για την τρέχουσα και μελλοντική αύξηση κίνησης», σημείωσε ο CEO, Michael O’Leary.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,06% στις 359 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 7.034 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,04% στις 11.176 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 5.000 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,49% στις 8.975 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,15% στις 19.605 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2% στα 54,19 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.319 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1432 από 1,1458 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v