Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό εννέα εβδομάδων οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ισχυρά κέρδη για τη BP. Ανοδικά κατά 1,5% ο ευρωπαϊκός πετρελαϊκός δείκτης SXEP. Πτώχευση κήρυξε ο γερμανικός αερομεταφορέας Germania. Κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο.

Σε υψηλό εννέα εβδομάδων οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, με στήριξη από την ανάκαμψη των τραπεζών και τα κέρδη των πετρελαϊκών μετοχών. 

*Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται υψηλότερα (+1,4%)

*Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,5%

*Στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 1,4%

*Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σε θετικό έδαφος κατά 0,8%

*Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,6%

*O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανέρχεται κατά 0,9%

Η αγορά επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα. 

Πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη δημοσίευσε η BP την Τρίτη, επικαλούμενη τη δυνατή λειτουργική επίδοση σε όλα τα τμήματα της επιχείρησής της.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία-κολοσσός ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη ήταν 12,7 δισ. δολάρια το 2018. Η πρόβλεψη της επιχείρησης έκανε λόγο για ετήσια κέρδη ύψους 11,88 δισ.

Oπως μεταδίδει το CNBC, το τρίτο τρίμηνο του 2018 τα κέρδη έφτασαν τα 3,5 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 2,1 δισ. της ίδιας περσινής περιόδου. Η μετοχή της ενισχύεται 3,4% και βρίσκεται σε κατεύθυνση για την καλύτερη μέρα της, από τον Σεπτέμβριο του 2016, οδηγώντας τον πετρελαϊκό δείκτη (SXEP) σε άνοδο κατά 1,5%.

Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 8,95 δισ. δολάρια ή 12,97 δολ. ανά μετοχή έναντι ζημιών 3,02 δισ. ή 4,35 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, τα έσοδα αυξήθηκαν 21,5% στα 39,28 δισ. δολάρια από 32.32 δισ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 10,87 δολ. ανά μετοχή και έσοδα στα 38,93 δισ., δολάρια.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας Germania ανακοίνωσε σήμερα μέσω του ιστοτόπου του ότι κηρύσσει πτώχευση και ακυρώνει όλες τις πτήσεις που προβλεπόταν να εκτελέσουν τα αεροσκάφη του.

Η εταιρεία χαμηλού κόστους, με 37 αεροσκάφη στον στόλο της και έδρα το Βερολίνο, εξυπηρετούσε κυρίως επιβάτες από τη Γερμανία και την Ελβετία οι οποίοι ταξίδευαν προς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. 

Έκανε επίσης δρομολόγια από τη Γαλλία, με αναχωρήσεις από την Τουλούζη, καθώς και από τα αεροδρόμια Arlanda της Στοκχόλμης και Gatwick του Λονδίνου. Μετέφερε πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Η διεύθυνση της γερμανικής εταιρείας εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να «καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της σε ρευστότητα».

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη αναπτύχθηκαν με τον πιο αδύναμο ρυθμό από τα μέσα του 2013, τον Ιανουάριο, καθώς η επιβράδυνση στη μεταποίηση επεκτάθηκε και στις υπηρεσίες, με τη ζήτηση να υποχωρεί για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία.

Σύμφωνα με την εταιρεία IHS Markit, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 51 μονάδες από 51,1 τον Δεκέμβριο. Είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2013.

Αν και είναι υψηλότερα από την πρώτη ανάγνωση των 50,7 μονάδων, είναι ελάχιστα υψηλότερα από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές. Οι συναλλαγές πάντως ήταν περιορισμένες, καθώς οι αγορές της ευρύτερης Κίνας, της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας παραμένουν κλειστές λόγω του εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v