Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη κοντά στο 2% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη. Υποχωρεί το ευρώ. Υψηλότερα 2,2% η τιμή του πετρελαίου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, στα εταιρικά αποτελέσματα και στις πρόωρες εκλογές στην Ισπανία.

Ειδικότερα, σημαντική άνοδο στα καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου σημείωσε η Allianz, με ώθηση από το υψηλότερο λειτουργικό κέρδος και τους χαμηλότερους φόρους.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, έφτασαν το 1,70 δισ. ευρώ (1,92 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με το 1,43 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 32,7 δισ. από 31,7 δισ. καθώς αυξήθηκαν στον τομέα των ακινήτων, ατυχημάτων, υγείας και ζωής.

Στον αντίποδα, απότομη πτώση σημείωσαν τα κέρδη της Eni το τέταρτο τρίμηνο, ενώ ενισχύθηκαν οι πωλήσεις και τα προσαρμοσμένα κέρδη.

Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη υποχώρησαν 76%, στα 499 εκατ. ευρώ από 2,05 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Απέδωσε την κίνηση στα έκτακτα κέρδη ύψους 2,7 δισ. ευρώ που είχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα λόγω των πωλήσεων μεριδίων σε πρότζεκτ στην Αίγυπτο και τη Μοζαμβίκη.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αισιοδοξούν για λύση στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας μετά και το tweet του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Robert Lightizer, είχε «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χι.

Στο μεταξύ, πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου προκήρυξε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με το Reuters.

«Ανάμεσα στην επιλογή του να μην κάνω τίποτα, να συνεχίσω χωρίς τον προϋπολογισμό και την επιλογή να ζητήσω από τους Ισπανούς να πουν την άποψή τους, επιλέγω τη δεύτερη. Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει την εξέλιξή της με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», σημείωσε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Πρότεινα πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι πιο βαθιά και ευρεία από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

O ίδιος σημείωσε ακόμα πως το μονοπάτι του πληθωρισμού θα είναι πιο «ρηχό».

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,41% στις 368 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 7.236 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,89% στις 11.299 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,79% στις 5.153 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,91% στις 9.123 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,9% στις 20.212 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,2% στα 55,60 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.318 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1272 από 1,1298 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v