Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στην Ουάσιγκτον. Στις 28 Απριλίου πρόωρες εκλογές στην Ισπανία. Πτώση στα κέρδη του 2019 αναμένει η PepsiCo. Αύξηση στα κέρδη του 2018 για τη Royal Bank of Scotland.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τις ενδείξεις προόδου στις σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο και τις ελπιδοφόρες προοπτικές.

*Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,4%

*Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,6%

*Στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 1,4%

*Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης κατά 0,5%

*Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύεται 0,9%

Στο επίκεντρο της αγοράς παραμένει το εμπόριο και οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και οι δύο πλευρές είναι αισιόδοξες. 

Οι εμπορικές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τις πληροφορίες που μεταδίδουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης και το Reuters.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να φτάσουν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Μέσω Twitter ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ότι μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών Robert Lighthizer, είχε «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Λιου Χι.

Νωρίτερα το κλίμα επιβαρύνθηκε από τα στοιχεία για το αμερικανικό λιανεμπόριο. Oι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννιά ετών τον Δεκέμβριο, κάτι που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιβραδύνθηκε σημαντικά στο τέλος του 2018. 

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις βούτηξαν 1,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η οικονομία ανέκαμπτε από την ύφεση.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο ισπανός Πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές σήμερα. Η κίνηση που έρχεται αφότου το κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του προϋπολογισμού για το 2019.

«Ανάμεσα στην επιλογή τού να μην κάνω τίποτα, να συνεχίσω χωρίς τον προϋπολογισμό και την επιλογή να ζητήσω από τους Ισπανούς να πουν την άποψή τους, επιλέγω τη δεύτερη. Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει την εξέλιξή της με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», σημείωσε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, απότομη αύξηση στα κέρδη σημείωσε το 2018 η Royal Bank of Scotland και όπως ανακοίνωσε θα πληρώσει έκτακτο μέρισμα. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα του Brexit βάζει σε κίνδυνο τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το κόστος.

Κατέγραψε ετήσια κέρδη προ φόρων 3,36 δισ. και καθαρά κέρδη 1,62 δισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια καθαρά κέρδη 1,42 δισ. Τα συνολικά έσοδα για τη χρονιά έφτασαν στα 13,40 δισ. και ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Πτώση στα κέρδη του 2019 αναμένει η PepsiCo, με πλήγμα από το πιο ισχυρό δολάριο, τις αυξημένες επενδύσεις στις επιχειρήσεις της και την υψηλότερη φορολογία.

Τα λειτουργικά κέρδη του τμήματος της Βόρειας Αμερικής υποχώρησαν 12% το τέταρτο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν οι δαπάνες για το marketing της Diet Pepsi και Pepsi Zero, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις διαιτητικές προτάσεις  της ανταγωνίστριας Coca Cola.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εταιρεία αναμένει το 2019 τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να υποχωρήσουν 3%, στα $5,50, ενώ οι αναλυτές κατά μέσο όρο προέβλεπαν άνοδο 3,5%, στα $5,86 ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Σημαντική άνοδο στα καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου σημείωσε η Allianz, με ώθηση από το υψηλότερο λειτουργικό κέρδος και τους χαμηλότερους φόρους.

Εφτασαν το 1,70 δισ. ευρώ (1,92 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με το 1,43 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 32,7 δισ. από 31,7 δισ. καθώς αυξήθηκαν στον τομέα των ακινήτων, ατυχημάτων, υγείας και ζωής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v