Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές της Φρανκφούρτης και της Μαδρίτης. Στο επίκεντρο η Fed και το Brexit. Πάνω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο WTI.

Σχεδόν αμετάβλητος έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά την απόφαση της Fed-στα πλαίσια της προβλέψεων- να μην προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων το 2019 εξαιτίας των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

«Βλέπουμε τώρα μια κατάσταση στην οποία η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και το ίδιο η κινεζική οικονομία, αν και η ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερο» ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ. «Όπως η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη ήταν ούριος άνεμος, η πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι αντίθετος άνεμος για την οικονομία μας» υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι σε τηλεοπτικό της διάγγελμα δήλωσε ότι η καθυστέρηση του Brexit αποτελεί «ζήτημα μεγάλης προσωπικής απογοήτευσης».

Απευθύνθηκε προσωπικά στους Βρετανούς πολίτες λέγοντας ότι: «εσείς, οι πολίτες κουραστήκατε από τις εσωτερικές διαμάχες, κουραστήκατε από τα πολιτικά παιχνίδια. Είμαι στο πλευρό σας», ενώ τόνισε ότι έφερε την καλύτερη δυνατή διαπραγματεύσιμη συμφωνία και κατηγόρησε τους βουλευτές για την αποτυχία λήψης απόφασης για το Brexit.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με του Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να δώσει τελεσίγραφο στους Βρετανούς βουλευτές: Στηρίξτε την πρωθυπουργό σας την επόμενη εβδομάδα (και τη συμφωνία της), αλλιώς ρισκάρετε να αποχωρήσετε στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις -7,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από -7,4 τον Φεβρουάριο.  Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στο -7,1.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,04% στις 380 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,88% στις 7.355 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 11.547 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 5.378 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,53% στις 9.355 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,2% στις 21.373 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,9% στα 60,12 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.305 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1354 από 1,1353 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v