Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο τα τα σχόλια και η παραδοχή του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, ότι «η επιβράδυνση Κίνας και Ευρώπης επηρεάζει τις ΗΠΑ». Αμετάβλητα τα επιτόκια διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρές αρνητικές μεταβολές για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,4%, στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,1%.

Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται χαμηλότερα κατά 0,5%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει άνοδο κατά 0,1%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται τα σχόλια και η παραδοχή του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ ότι «η επιβράδυνση Κίνας και Ευρώπης επηρεάζει τις ΗΠΑ».

«Βλέπουμε τώρα μια κατάσταση στην οποία η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και το ίδιο η κινεζική οικονομία, αν και η ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερο» τόνισε ο κ. Πάουελ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNBC.

«Όπως η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη ήταν ούριος άνεμος, η πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι αντίθετος άνεμος για την οικονομία μας» υπογράμμισε.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν -όπως αναμενόταν- αμετάβλητα τα επιτόκια. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Για το 2020, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα γίνει μια αύξηση.

H Tράπεζα της Αγγλίας (Bank of England - ΒοΕ) κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, σύμφωνα με την ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή της. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, κερδίζοντας και τις εννέα ψήφους. Διατηρείται επίσης το επίπεδο αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντιστοίχως.

Όπως σημείωσε, «οι οικονομικές προοπτικές θα συνεχίζουν να εξαρτώνται σημαντικά στη φύση και το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης από την ΕΕ».

Στο μεταξύ, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα αφήσει τους δασμούς που επέβαλε σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων για «αρκετό διάστημα».

«Δεν λέμε ότι θα τους καταργήσουμε, λέμε ότι θα τους αφήσουμε» σημείωσε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αν κάνουμε τη συμφωνία με την Κίνα, η Κίνα θα πρέπει να ζήσει με τη συμφωνία» πρόσθεσε.

Στο προσκήνιο και η συμφωνία-μαμούθ μεταξύ Disney και 21st Century. Tο ντιλ της Disney για το πλειοψηφικό πακέτο της 21st Century, ύψους 71 δισ. δολαρίων μπορεί να έκλεισε, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να φανεί αν ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Bob Iger δαπάνησε με σύνεση τα χρήματα της εταιρείας του.

Οπως σημειώνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, το σημείο αναφοράς για την επιτυχία θα πρέπει να είναι σαφές - να κάνει την Disney να είναι σαν το Netflix.

Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές. Υπήρξε ανακούφιση από τις αποφάσεις της Fed, ωστόσο εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία οι σινοαμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Κλειστό λόγω αργίας το Τόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v