Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζουν τις απώλειες οι ευρωαγορές

Στήριξη στα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βρίσκουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω πιέσεων από τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ. Οριακές κινήσεις για το ευρώ.

Η αναπάντεχη άνοδος της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία αντισταθμίζει τους φόβους για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρει 0,3% στις 374 μονάδες, ενώ προηγουμένως υποχωρούσε ως και 0,7%. 

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει 0,2% στις 7.191 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,1% στις 11.349 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,13% στις 5.263 μονάδες. 

Tο ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε στις 99,6 μονάδες τον Μάρτιο από 98,7 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 98,3 μονάδες.

Την Παρασκευή, στοιχεία της IHS Markit έδειξαν πως η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία κινήθηκε χαμηλότερα για τρίτο διαδοχικό μήνα, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς bund σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2016.

Την Παρασκευή, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από την απόδοση του 3μηνου εντόκου για πρώτη φορά από το 2007. Τη Δευτέρα το spread των αποδόσεων ανάμεσα στους δύο τίτλους διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Αυτή η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων θεωρείται από τους οικονομολόγους ως η ασφαλέστερη ένδειξη ότι επίκειται ύφεση. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ καταγράφει οριακές κινήσεις έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στα 1,1305 δολ./ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v