Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά τον PMI

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία για τον PMI προβλημάτισαν τους επενδυτές. Η προσοχή στραμμένη και στην εξέλιξη του Brexit.

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά τον PMI

Σε αρνητικό έδαφος «γύρισαν» τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των χειρότερων του αναμενόμενου στοιχείων για τον PMI της ευρωζώνης.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει απώλειες περίπου 0,8% στις 7.300 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,7% στις 5.341 μονάδες ο δείκτης CAC του Παρισιού ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 0,55% στις 11.488 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης μειώθηκε στις 51,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, έναντι του 51,9 που ήταν το Φεβρουάριο και των 52 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης συρρικνώθηκε περαιτέρω, στο 47,6 τον Μάρτιο από 49,3 τον Φεβρουάριο, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,7 τον Μάρτιο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν τα στοιχεία της Γερμανίας, όπου ο σύνθετος PMI υποχώρησε στο 51,5, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, με τον υποδείκτη του τομέα μεταποίησης να υποχωρεί στο 44,7 και τον υποδείκτη υπηρεσιών στο 54,9. Στη Γαλλία ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 48,7 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 50,4 τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή βελτίωσή του.

Σημειώνεται πως το κλίμα στις αγορές είχε ήδη επιβαρυνθεί από τις ανησυχίες που προκαλούν οι συγκρατημένες προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα την Τετάρτη εγκατέλειψε τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων φέτος, επικαλούμενη την επιβραδυνόμενη οικονομική δραστηριότητα, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, λέγοντας πως οι οικονομικές προοπτικές θα «συνεχίζουν να εξαρτώνται σημαντικά» από τη «φύση και τον χρόνο» του Brexit, όπως αναφέρει το CNBC.

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να παρατείνει την ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, λέγοντας όμως πως η διάρκεια της παράτασης θα εξαρτηθεί από το αν η Βουλή εγκρίνει το σχέδιο της Μέι για το Brexit την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στη Ρώμη, για να υπογράψει με την Ιταλική κυβέρνηση τη συμφωνία ένταξης της Ιταλίας στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος», ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί τετραμερής σύνοδος Μέρκελ-Μακρόν-Γιούνκερ και Σι με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v