Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ανοδικά κινείται το επιτόκιο του 10ετούς Treasury. Είναι ωστόσο δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του 3μηνου. Στο προσκήνιο παραμένει και το Brexit.

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ελαφρώς χαμηλότερα κατά 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,2%, όπως και στο Παρίσι ο CAC (+0,1%). Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,1% ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει οριακές κινήσεις.

Το ράλι στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα οδήγησε την Παρασκευή σε αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, μια από τις ισχυρότερες ενδείξεις επερχόμενης ύφεσης. 

Η απόδοση του 10ετούς πέρασε χαμηλότερα από την απόδοση του 3μηνου εντόκου, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2007. Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια των ομολόγων κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, ενώ η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων θεωρείται ένδειξη επερχόμενης ύφεσης.

Τη Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ σήμερα κινείται ανοδικά κατά 2,1 μονάδες βάσης, στο 2,439%. Είναι ωστόσο δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του 3μηνου, που διαμορφώνεται στο 2,459%.

Σύμφωνα με την πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μπορεί να στέλνει σήμα ότι θα χρειαστεί μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά δεν στέλνει σήμα επερχόμενης ύφεσης.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν αυξηθεί πρόσφατα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο πολιτικό σκηνικό, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις του Brexit. Tα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v