Επέστρεψαν σε άνοδο οι ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις απώλειες της Δευτέρας. Επαναπροσεγγίζει τα 60 δολ. το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,77% στις 377 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,26% στις 7.196 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,64% στις 11.419 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,89% στις 5.307 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,03% στις 9.183 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,38% στις 21.139 μονάδες.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος· ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα τον Απρίλιο, μετά τη θετική έναρξη του 2019, σύμφωνα με τον οργανισμό ερευνών GfK.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης που αφορά τον επόμενο μήνα δείχνει ότι θα διαμορφωθεί στις 10,4 μονάδες, μετά την καθοδική αναθεώρηση των 10,7 μονάδων τον Μάρτιο. Η πρώτη ανάγνωση για τον τρέχοντα μήνα ήταν 10,8 μονάδες.

Επιπλέον, σταθερό ρυθμό ανάπτυξης κατάφερε να διατηρήσει η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2018, παρά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, οι οποίες επιβάρυναν τις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία (ΙNSEE), η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, που είχε επίσης αναπτυχθεί με ίδιο ρυθμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,6% την τελευταία χρονιά, ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 1,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,7% στα 59,82 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.321 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1295 από 1,1315 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v