Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι. Άνοδος για τους δείκτες IBEX και MIB σε Μαδρίτη και Μιλάνο. "Βουτιά" 5,7% στο χρηματιστήριο της Τουρκίας. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Οριακές διακυμάνσεις για ευρώ.

Με μικτές διαθέσεις εμφανίστηκαν οι επενδυτές στις ευρωαγορές ενώ παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μετά την αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2007.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας θα περιοριστεί στο 0,1% φέτος, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 1% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, γράφει η εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Το πακέτο μέτρων που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη εκφράζονται ελπίδες πως θα αυξήσει τον ρυθμό αυτό στο 0,2%, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας και του ΑΠΕ, κάτι που θα επιτρέψει στη Ρώμη να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προϋπολογισμό με αναθεωρημένο τον λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ στο 2,3%.

«H προσωρινή επιβράδυνση της ευρωζώνης δεν προμηνύει απαραίτητα μία σοβαρή ύφεση», τόνισε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Από το 1970, έχουν υπάρξει 50 φορές που σημειώθηκε επιβράδυνση κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μόνο τέσσερις υφέσεις. Στην πραγματικότητα, η ευρωζώνη αντιμετώπισε μία ανάλογη κατάσταση το 2016, όταν η οικονομία πέρασε μία επιβράδυνση, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη συρρίκνωση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Εκείνη την εποχή, η δύναμη της εγχώριας οικονομίας κατάφερε να προστατεύσει την ανάκαμψη από τις εξωτερικές αβεβαιότητες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Φρανκφούρτη.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είπε στους βουλευτές, την Τετάρτη, ότι θα μπορούσε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν αυτοί στηρίξουν τη συμφωνία της αυτή την εβδομάδα. Όπως θυμίζει το Reuters, “η ΕΕ συμφώνησε να καθυστερήσει το ‘Brexit’ μέχρι τις 22 Μαΐου, εάν η Βρετανική Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα”.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Renault σκοπεύει να αρχίσει ξανά τις συνομιλίες συγχώνευσης με τη Nissan, μέσα στους επόμενους 12 μήνες και μετά να προχωρήσει στην απόκτηση ακόμη μίας αυτοκινητοβιομηχανίας, με τη Fiat Chrysler να είναι ανάμεσα στους επιθυμητούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι Renault και Nissan έχουν συμμαχία, που περιλαμβάνει την Mitsubishi.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά 0,02% στις 377 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση μόλις 0,03% στις 7.194 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη παρέμεινε αμετάβλητος στις 11.419 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 5.301 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,51% στις 9.225 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,26% στις 21.194 μονάδες.

Στο μεταξύ, το χρηματιστήριο της Τουρκίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2016 και συγκεκριμένα κατά 5,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,8% στα 59,44 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.317 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1268 από 1,1267 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v