Brexit και macro δίχασαν τις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη ενώ απώλειες σημείωσαν οι δείκτες σε Μιλάνο και Μαδρίτη. Κάτω από τα 1.300 δολ. ο χρυσός.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στο Brexit και στα macro της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να πείσει τους αντιπάλους της να στηρίξουν τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη διάθεση της παραίτησής της, αλλά ούτε και η προσπάθεια του Κοινοβουλίου να συμφωνήσει σε εναλλακτική λύση τελεσφόρησε, αφήνοντας τη διαδικασία Brexit σε πλήρες αδιέξοδο.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της, η Μέι είπε ότι θα υποβάλει την παραίτησή της, αν το «διαζύγιο» που συμφώνησε με την ΕΕ εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Κάποιοι δεν συγκινήθηκαν, ενώ το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι και πάλι θα καταψήφιζε τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 2019 ο οίκος αξιολόγησης S&P Global. Όπως μεταδίδει το Reuters, προβλέπει ανάπτυξη 1,1%, από 1,6% προηγουμένως.

Ανακοίνωσε ότι προβαίνει στην υποβάθμιση της πρόβλεψης μετά την επιβράδυνση μεγάλων οικονομιών, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας, στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Αναμένει ότι και οι δύο χώρες θα «κινηθούν σημαντικά χαμηλότερα» από τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, χαμηλότερα κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, περισσότερο από ότι αναμενόταν, κυρίως λόγω της επιδεινωμένης διάθεσης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η μηνιαία έκθεση της Κομισιόν έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κατέβασε ταχύτητα στις 105,5 μονάδες τον Μάρτιο, από 106,2 τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να φτάσει στις 105,9.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 0,55 μονάδες από 0,69 τον Φεβρουάριο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 0,66 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,12% στις 376 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,56% στις 7.234 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,08% στις 11.428 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 5.296 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,6% στις 9.174 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,53% στις 21.080 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,7% στα 58,98 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,7% στα 1.294 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1237 από 1,1244 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v