Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Οριακή πτώση σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Μικρή άνοδος για τον FTSE 100 του Λονδίνου. Επέστρεψε πάνω από τα 1.300 δολ. ο χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι η Τερέζα Μέι θα ταξιδεύσει στη Γερμανία και τη Γαλλία για να συζητήσει με την Ανγκελα Μέρκελκαι τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εκπρόσωπος τόνισε ότι η Μέι έχει ζητήσει παράταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει γίνει επαφή με την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «στόχος είναι να υπάρξουν πιο επίσημες συζητήσεις face-to-face, αργότερα σήμερα. Η Πρωθυπουργός επιθυμεί να καταφέρει να συμφωνήσει με την αντιπολίτευση όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Στο μεταξύ, βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Νοέμβριο, με στήριξη από τις ενδείξεις ανοδικής πορείας της Κίνας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του οργανισμού ερευνών Sentix ενισχύθηκε στο μείον 0,3 από μείον 2,2 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο μείον 2,1.

Παράλληλα, χαμηλότερα κινήθηκαν και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας μεγαλύτερη αρνητική κίνηση από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη μικρότερης οικονομικής ανάπτυξης πρώτου τριμήνου για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά 0,19% στις 387 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,07% στις 7.451 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 11.963 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,08% στις 5.471 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,76% στις 9.437 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,06% στις 21.771 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,7% στα 64,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.301 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1264 από 1,1218 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v