Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μαδρίτη. Μικρή πτώση για τους δείκτες σε Λονδίνο και Παρίσι. Υποχωρεί το ευρώ.

Μικτά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές για άλλη μια φορά να στρέφουν την προσοχή τους στοBrexit και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, η Βουλή των Κοινοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία ενέκρινε σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αναβολή του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση την καθορισμένη ημερομηνία, τη 12η Απριλίου,.

Η πρόταση εγκρίθηκε στην ψηφοφορία εντελώς οριακά, με 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά. Αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Λόρδων αργότερα σήμερα Πέμπτη.

Στο μεταξύ, σχέδια για Σύνοδο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ ενδέχεται να ανακοινώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, την Πέμπτη, δίνοντας σήμα ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών ίσως φτάνουν στην ολοκλήρωσή τους.

Η ανακοίνωση για την ημερομηνία της Συνόδου αναμένεται κατά τη συνάντησή του με τον Λιου Χι, στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με αξιωματούχο. Ωστόσο οι συζητήσεις παραμένουν ρευστές και τα σχέδια ίσως αλλάξουν.

Πίσω στην Ευρώπη, επιταχύνθηκε η αρνητική πορεία των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, καθώς οι παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησαν, εν μέσω απότομης πτώσης της ζήτησης εκτός ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το MarketWatch, οι συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες έκαναν βουτιά 4,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν 0,5% άνοδο.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018, ο όγκος των παραγγελιών υποχώρησε 8,4%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η ιταλική τράπεζα UniCredit ετοιμάζει πρόταση αγοράς μεριδίου της Commerzbank, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της τελευταίας με τη Deutsche Bank είναι αντιμέτωπες με δυσκολίες, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Η UniCredit δεν θα μπει στη μέση των συνομιλιών συγχώνευσης που είναι σε εξέλιξη, αλλά θα κάνει κάποιο βήμα εάν δεν αποδώσουν, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,27% στις 387 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,22% στις 7.401 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,28% στις 11.980 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 5.463 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,49% στις 9.534 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,23% στις 21.705 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 62,63 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.292 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1218 από 1,1233 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v