Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη μέρα κερδών στις ευρωαγορές

Συνέχισε ανοδικά ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 για τρίτη μέρα. Ξεχώρισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρά τον κίνδυνο για άταχτο Brexit. Πάνω από τα 62 δολ. το πετρέλαιο.

Υψηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρόλο που προβληματίζουν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα στις λύσεις που υποβλήθηκαν, συγκαταλέγονταν οι δύο που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη υποστήριξη την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή εκείνη που προέβλεπε να οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η όποια συμφωνία για το διαζύγιο και εκείνη που προέβλεπε το ΗΒ να μείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Η τρίτη επιλογή προέβλεπε να ανασταλεί η διαδικασία του Brexit σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης, που έχει αναβληθεί για τη 12η Απριλίου.

Στο μεταξύ, ο Μισέλ Μπαρνιέ υποστήριξε νωρίτερα ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία φαντάζει πιθανότερη μέρα με τη μέρα.

"Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πιο πιθανό ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, αλλά εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα το αποφύγουμε", είπε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ή μια σχέση παρόμοια με εκείνη που έχει το μπλοκ με την Νορβηγία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη ενισχύθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση των οικονομολόγων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές παραγωγού ήταν υψηλότερες κατά 3% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Έρευνα του πρακτορείου προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 385 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 1,01% στις 7.391 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,62% στις 11.754 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 5.423 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 9.363 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 001% στις 21.522 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,3% στα 62,41 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.294 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1195 από 1,1215 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v