Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές από την εμπορική πρόοδο ΗΠΑ-Κίνας

Σε υψηλό επτά μηνών ο Stoxx 600. Οι μετοχές πρώτων υλών, με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, κάνουν άλμα άνω του 2%. Ουάσιγκτον και Πεκίνο έκλεισαν το 90% της εμπορικής συμφωνίας τους, αν και παραμένει το πιο δύσκολο κομμάτι.

Κέρδη στις ευρωαγορές από την εμπορική πρόοδο ΗΠΑ-Κίνας

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις ενδείξεις προόδου στις εμπορικές συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Κέρδη 1,36% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, σταθερός ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ανοδικά κατά 0,8% ο CAC στο Παρίσι. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ενισχύεται 1%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 1,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,6%, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τα τέλη Αυγούστου.

Οι μετοχές πρώτων υλών, με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, κάνουν άλμα άνω του 2%, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για τη σινοαμερικανική σχέση.  

Οι εμπορικοί διαπραγματευτές των δύο χωρών έχουν επιλύσει τις περισσότερες διαφορές τους, αν και παραμένουν κάποια στοιχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

«Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο», σημείωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις διεθνείς υποθέσεις στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. «Το 90% της συμφωνίας έχει κλείσει, αλλά αυτό το τελευταίο 10% είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και θα χρειαστούν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές», είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κίνα εξακολουθεί να ζητάει από τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν τους υπάρχοντες δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ενώ η Ουάσιγκτον θέλει να συμφωνήσει το Πεκίνο σε έναν μηχανισμό που θα εγγυάται την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας.

Στο μέτωπο του Brexit, την πρόταση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για μία συνάντηση στην οποία θα αναζητήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία, αποδέχεται ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Θα συναντήσουμε την πρωθυπουργό. Αναγνωρίζουμε ότι έκανε μία κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν τους υποστήριξαν, αλλά παρ' όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το μέλλον τους και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συναντηθούμε μαζί της και θα συζητήσουμε» είπε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος.

Στο μέτωπο των δεδομένων, σε λήθαργο παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι η καθοδική πορεία της μεταποίησης σταδιακά επηρεάζει τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών.

Ο σύνθετος τελικός ΡΜΙ της IHS Markit, που θεωρείται καλή μέτρηση της γενικότερης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 51,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,9 τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, σε υψηλό 14 μηνών διαμορφώθηκε ο ΡΜΙ του τομέα υπηρεσιών της Κίνας τον Μάρτιο, λόγω της πιο ισχυρής ζήτησης. Ο δείκτης Caixin China των εταιρειών Caixin και Markit αυξήθηκε στις 54,4 μονάδες τον περασμένο μήνα από 51,1 τον Φεβρουάριο, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v